Cât ține perioada de doliu, după moartea cuiva apropiat? Iată cât timp ne ia să ne vindecăm, atât psihic, cât și fizic

cat timp suferim dupa moartea cuiva

Moartea unui apropiat ne afectează la toate nivelurile. E dureros, simți că ceva din tine s-a rupt, ai lăsat în urmă. Însă, inevitabil, va rece la un moment dat. Oamenii de știință au vrut să afle care este perioada necesară refacerii după o astfel de pierdere.

O cercetare științifică realizată de oameni de știință de la Universitatea Stirling din Scoţia şi de la Universitatea Naţională Australiană au monitorizat timp de 14 ani peste 26.500 de persoane care trecuseră printr-o astfel de traumă, observând cu atenție stările prin care au trecut aceștia.

De menționat e faptul că în studiul de față nu au fost luate în calcul decesele soțului, soției, copiilor sau părinților, ci mai degrabă cele ale prietenilor. Chiar și așa, cei în cauză au suferit nu doar la nivel psihologic, ci și fizic, timp de patru ani, în medie.

În mod interesant, femeile sunt mai afectate de moartea unei persoane apropiate în comparație cu bărbații. S-a observat în priul rând că acestea nu mai au aceeași vitalitate ca de obicei.

În plus, ele suferă o deteriorare mai accentuată la nivelul sănătăţii mintale.

Citește și: