Despre fructe şi acţiunea lor asupra siluetei părerile sunt împărţite. Dacă din punctul de vedere al unor persoane acestea reprezintă alegerea ideală pentru o gustare între mesele principale sau pentru un desert uşor, după părerea altora, consumul de fructe trebuie ţinut bine în frâu deoarece îngraşă din cauza conţinutului de zahăr. Care este de fapt adevărul? Cum ne putem orienta dacă dorim să consumăm fructe, dar să ne păstrăm în acelaşi timp formele sau chiar să mai scăpăm de câteva kilograme?

„Fructele proaspete sunt o sursă importantă de enzime (pe lângă aportul mare de vitamine, minerale şi fibre), nutrienţi esenţiali pentru o bună stare de sănătate şi frumuseţe. Aportul enzimelor echilibrează organismul, contribuie la eliminarea toxinelor şi remediază deficienţele. Acest aport este asigurat prin consumul de fructe şi legume proaspete (zilnic – minim 3 porţii de fructe proaspete şi 5 porţii legume proaspete), cât mai puţin prelucrate termic şi printr-o alimentaţie cât mai săracă în conservanţi şi aditivi alimentari. Ideal este să consumăm fructele: dimineaţa pe stomacul gol, cu 30 minute înainte de masă sau la 3 ore după masă”, spune dr. Gabriela Man.

Cât poţi mânca?

Iată care este, conform specialistului, cantitatea indicată pentru consumul principalelor tipuri de fructe:

Ananas – una, două rondele, o dată pe săptămână.

Alune – maxim 50 grame/zi.

Banane – de evitat consumul, maxim 1 banana, de poftă, la două, trei săptămâni.

Cireşe – având încărcătura glicemică mică, se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă.

Căpşune – pentru că au încărcătura glicemică mică, se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă.

Caise – pentru că au un indice glicemic mic, se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă.

Fructe de pădure – au un indice glicemic mic, deci se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă.

Kiwi – una, două bucăţi, zilnic, ideal dimineaţa.

Mere – două mere/zi.

Migdale – maxim 50 grame/zi.

Nuci – două, trei nuci zilnic, ideal consumate imediat după spargere (pentru a evita oxidarea acizilor graşi esenţiali din conţinut).

Pepene verde /galben – una, două felii la 2-3 zile.

Pere – două pere/zi.

Piersici – pentru că au un indice glicemic mic se pot consuma zilnic dupa dorinţă, fără o limitare cantitativă.

Portocale – având încărcătura glicemică mică se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă.

Prune – pentru că au un indice glicemic mic, se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă. Gustul accentuat dulce este dat de prezenţa xilitolului natural, un glucid cu putere de îndulcire mult mai mare decât a zahărului, însă cu impact extrem de redus pe glicemia postprandială. Prune deshidratate (mult mai bogate în antioxidanţi) – 10 bucăţi prune uscate rehidratate 30 minute în apă.

Struguri albi / negri – un ciorchine la 3 zile.

Vişine – având încărcătura glicemică mică, se pot consuma zilnic după dorinţă, fără o limitare cantitativă.

nutritionist Gabriela_Man

Dr. Gabriela Man, Specialist siguranţa alimentului şi sănătatea populaţiei, gabriela.man@slabestimancand.ro, www.slabestimancand.ro.

Credit foto: Flickr.com