Cât de mult semeni cu soacra ta?

Cât de mult semeni cu soacra ta?

Familiaritatea este un motiv important pentru care alegem ca partener de viață pe cineva care seamănă cu mama sau tatăl nostru. Chiar dacă ne place sau nu, obișnuința ne face să ne simțim confortabil alături de un om care seamănă cu cei alături de care am crescut, oricum ar fi fost aceștia. De aceea, mulți zic atunci când își întâlnesc jumătatea: ”simt că îl cunosc dintotdeauna”.

Studii și studii

Un cercetător maghiar a studiat 52 de familii și a găsit o asemănare mare între soții și tații femeilor și între mamele și soțiile bărbaților. Un studiu mai amplu în care au fost intervievați 2700 de bărbați din Statele Unite arată că majoritatea s-au căsătorit cu femei care aveau același nivel de educație cu mamele lor. Motivele pentru care de multe ori ne alegem parteneri asemănători cu părinții sunt pentru că avem amintiri frumoase din copilărie. În unele cazuri, totuși, se petrece un fenomen ciudat: chiar dacă nu am fost fericiți în acea perioadă, partenerul care seamănă cu părintele ar putea repara nedreptățile făcute – această idee este mai ales inconștientă, dar ne direcționează pașii către un anumit tip de om.

Nostalgii mai vechi

Dacă, de exemplu, te-ai simțit respinsă sau abandonată de tată și nu ai reușit să treci peste asta, psihicul tău vrea să se reîntoarcă la ”scena crimei” și să rezolve acea problemă în cadrul căsniciei. De aceea, e important pentru unii ca partenerul să aducă aminte de părinte. Femeile care s-au simțit abandonate de tată au tendința să-și aleagă soți care nu sunt disponibili emoțional, iar bărbații care au avut mame foarte critice la adresa lor vor fi atrași de femei cicălitoare. Datorită acestui mecanism psihologic, putem să ne trezim că am fost alese tocmai pentru că semănăm cu mama lui. Uneori, nu este atât de evident, iar defectele pe care le observăm la ea și nu le putem suporta sunt și ale noastre. De aceea, ar trebui să fim sincere cu noi înșine și să observăm cu adevărat ce se întâmplă. Și cum nu o poți corecta pe ea, orice ai face, poți măcar să te corectezi pe tine. Cu timpul – cine știe? – și ea își va schimba comportamentul. Și chiar dacă nu va face asta, tu te vei simți cu siguranță mai bine.

psiholog Cristina Ion-Rădulescu, Cabinet psihologic Cristina Ion-Rădulescu tel: 0721.046.829

 

Nu semeni negreșit cu soacra

”Nu este neapărat o regulă că ne alegem perechea după modelul tatălui și nici reciproca nu e neapărat valabilă: nici bărbații nu-și aleg întotdeauna soțiile după tiparul mamei. Într-adevăr, părinții pot constitui exemple pentru noi și, în mod inconștient, ne putem găsi un partener de viață urmându-le. Dar, alteori, este valabilă regula cu ”așa nu!”, adică ce am văzut în casa în care am crescut ne face să nu ne dorim niciodată pe cineva asemănător. Dacă însă constați că semeni cu soacra, analizează ce este bun la ea și evită ce știi că soțul tău nu apreciază. Te sfătuiesc să îți păstrezi o identitare proprie și să nu încerci să preiei prea multe din obiceiurile ei. Altfel, bărbatul tău devine confuz și îi poți activa sau întreține comportamente imature. Discută cu mama lui și vezi care consideră ea că sunt asemănările voastre. Vorbește și cu partenerul și vezi ce nu își dorește să vadă la tine din purtările memei lui și învață.”

Loading...