Cât de des speli prosoapele și cât de des trebuie să le schimbi!

Cât de des speli prosoapele și cât de des trebuie să le schimbi!

Ar trebui să speli prosoapele după fiecare utilizare sau după o săptămână sau două? Ei bine, răspunsul depinde de cum le întreții. Dar iată ce spun studiile.

Prosoapele adună celulele moarte de pe pielea ta și o mulțime de bacterii cu care intri în contact la birou, în autobuz sau în magazinul în care îți faci cumpărăturile. La o simplă analiză, un biolog ar găsi cu siguranță diverși viruși, inclusiv cei ai gripei sau ai hepatitei, salmonella sau E. coli.

Nu este de mirare că trebuie să speli prosoapele mult mai des decât credeai, mai ales că în textura lor umedă și în căldura din baie bacteriile și microbii se dezvoltă cu o viteză uluitoare de la o zi la alta.

Cât de des trebuie să speli prosoapele de corp

Raportul Consumatorilor din SUA arată că majoritatea femeilor spală prosoapele, inclusiv pe cele de mâini sau pe cele din bucătărie, o dată pe săptămână. Mamele care au copii mici o fac, totuși, mai des.

Dar medicii dermatologi ne recomandă să nu folosim prosopul de corp mai mult de trei ori fără să îl spălăm. Iar după fiecare folosire, trebuie lăsat să se usuce într-un loc bine uscat și ventilat. Dacă mai multe persoane se șterg cu același prosop de corp, ceea ce nu este deloc indicat, dar se întâmplă, atunci ar trebui spălat o dată la două zile.

Prosoapele de bucătărie trebuie și ele spălate la două zile. Gândește-te numai că speli carne crudă și apoi te ștergi pe mâini. Chiar dacă folosești săpun dezinfectant, sub unghii rămân tot felul de microbi care ajung pe prosop, unde se înmulțesc rapid. De aceea, sunt mult mai igienice prosoapele de hârtie pe care le arunci după fiecare utilizare și care sunt ușor de reciclat.

Și nu uita că trebuie să speli prosoapele și lenjeria la minim 60 de grade Celsius pentru a distruge microbii periculoși.

Cât de des trebuie schimbate prosoapele

Dacă sunt întreținute corect, dacă sunt spălate des și uscate bine după fiecare utilizare, prosoapele de calitate își mențin textura pufoasă multă vreme. Le poți schimba la 3 sau 4 ani.

Nu uita să le clătești cu apă caldă și oțet o dată pe lună, după ce le speli. Oțetul dizolvă impuritățile care rămân din detergenți sau balsam. Pe de altă parte, nu folosi balsam în exces în ideea că le menține pufoase. Balsamul de rufe se folosește moderat, altfel se adună în fibrele prosopului, pentru că este un produs care nu se dizolvă complet în apă, și cu timpul face prosoapele mai aspre și mai grele.

foto: 123rf.com