Cartoful mov, un adevărat medicament! Află de ce e bun pentru sănătate

cartofii mov sunt un adevărat medicament

Scoțienii au scos recet pe piață un soi nou de cartof mov pe care l-au botezat , „The purple majesty' („Maiestatea violet'). Conform spuselor crcetătorilor, aceste legume sunt capabile să ne protejeze de tumorile canceroase și chiar să le oprească din evoluție pe cele existente. Toate acestea grație unui antioxidant numit antocianină care le conferă nuanța de mov și, mult mai important, care întărește sistemul imunitar și reduce riscul apariției tuturor formelor de cancer. Tămăduitoarea antocianină e conținută și de faimoasele roșii mov. Cartofii sunt cele mai noi legume care se alătură 'revoluției violet' în care sunt incluși morcovii, varza, broccoli și conopida. 

Citește și : Știai că te poți otrăvi cu cartofi? Află când trebuie aruncați!

Leac antiîmbătrânire și anticancer

Cartoful mov este bogat în vitamina C, potasiu, calciu, fier, proteine, fibre și carbohidrați. Față de cel obișnuit, 'maiestatea violet' este mult mai bogat în antioxidanți. Culoarea mov a cartofului este dată de cantitatea mare de antocianine care, fiind antioxidanți puternici, protejează organismul de diferite forme de cancer. Un alt beneficiu important adus corpului este scăderea tensiunii arteriale. Dat fiind faptul că nu conțin grăsimi, cartofii violeți pot fi consumați chiar și în dietele de slăbire dacă nu sunt combinați cu unt, margarină sau smântână. Datorită antioxidanților puternici, cartofii violeți ajută la dezvoltarea și întărirea sistemului imunitar și protejează celulele de eventuale boli cauzate de radicalii liberi. De asemenea, acest soi de cartof încetinește procesul de îmbătrânire și ajută la menținerea strălucirii și elasticității pielii.

De curând, după ce au studiat efectele cartofului mov asupra unui grup de persoane care au consumat timp de un an acest tip de legumă,s-au evidențiat și alte efecte benefice, pe lângă cele deja cunoscute: vindecarea oricărei boli inflamatorii precum și a afecțiunilor colonului.

Citește și: