Când tatăl este în concediu de paternitate…

tatăl în concediu de paternitate

Chiar dacă este un caz încă rar la noi, din ce în ce mai mulți tați aleg să stea în concediu de paternitate. Unii doar o lună, atât cât cere legea, dar alții stau chiar și un an. Ce implicații are acest fapt pentru familie? Dar pentru viața de cuplu? Cum să faci ca lucrurile să meargă cât mai bine?

Începand de la 1 martie 2012, din totalitatea concediului de creștere și ângrijire a copilului până la doi ani, cel puțin o luna îi revine celuilalt partener. De obicei, acesta este tatăl. Dar se mai poate întâmpla ca mama să câștige mai mult, și atunci să aleagă varianta de a sta cu bebelușul doar câteva luni până termină alăptarea, iar restul concediului să fie luat de tată.

Cere ajutor din afară

Tații care aleg varianta aceasta o fac din considerente de ordin financiar. Legislația o permite și, dacă mama nu mai alaptează, se poate desprinde mai ușor”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Ce e de făcut ca lucrurile să meargă bine în această situație? În primul rând, ar trebui să ai așteptări realiste. Dacă soțul nu este de obicei un mare gospodar, nu pretinde ca atunci când te întorci de la serviciu să găsești lună și mâncare aburindă. Dar puteți găsi variante de ajutor, astfel încât nici tu să îți începi ”al doilea job”, atunci când vii epuizată de la serviciu, și nici bărbatul să nu neglijeze copilul pentru a se ocupa exclusiv de treburi casnice la care nu se pricepe. Cel mai bine ar fi dacă aveți părinții aproape și mai pot să vă dea o mână de ajutor – poate să prepare ceva de mâncare și să ajute la curățenie. Se mai pot cumpăra și alimente care să nu necesite multă preparare, astfel încât să nu pierdeți mult timp la bucătărie.

Sursa foto: 123rf.com