Când și de ce încep copiii să se bâlbâie

Când și de ce încep copiii să se bâlbâie

Am un băiețel de 3 ani care vorbește bine și engleza și româna. A stat în România două săptămâni și, după câteva zile, a început să se bâlbâie. Puteți să ne ajutați cu un sfat, ce s-ar fi putut întâmpla, pentru că el nu se bâlbâia înainte?

Maria Neagu, e-mail

 

Sfatul psihologului 

Dragă doamnă, balbismul apare în general în intervalul de vârstă 3 – 5 ani și nu mai devreme, este mai frecvent la băieți decât la fete (în sensul că raportul este de o fată cu balbism la 4 băieți) și are cauze emoționale. Așadar, faptul că nu s-a bâlbâit până acum nu este un predictor pentru evoluția ulterioară.

Faptul că este un copil bilingv poate fi o cauză în sensul în care, la unii copii, se produce un fel de confuzie între cele două sisteme lingvistice și au nevoie de un timp mai mare de procesare. De asemenea, petrecerea celor două săptămâni în România poate constitui o cauză pentru debutul balbismului (fie el și pasager).

Este și vârsta la care debutează anxietatea de separare, prin urmare, identificați care sunt criteriile care s-au schimbat și au perturbat pe micuț din punct de vedere emoțional. Căutați un logoped care să lucreze cu el, încurajați-l să vorbească rar, dvs. de asemenea vorbiți rar, nu îl ironizați, creați-i un mediu afectiv securizat în care să se poată manifesta autentic.