Sărbătoarea Dragobetelui avea loc întotdeauna spre sfârșitul iernii, înainte de celelalte sărbători închinate primăverii precum Mărțișorul și Paștele. Ziua de 24 februarie în care se cinstea Dragobetele cu petreceri și veselie era cunoscută în majoritatea satelor din Moldova și Muntenia.

Pe măsură ce sărbătorile populare au fost înlocuite cu sărbători creștine, biserica a impus la data de 24 februarie praznicul Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu toate acestea, Dragobetele nu a dispărut din imaginarul colectiv, chiar dacă a urmat și o perioadă lungă în timpul comunismului când festivitățile populare erau date uitării.

Dragobetele, sărbătorit cu dragoste

Începând cu anii 2000, tradiția de a sărbători Dragobetele pe 24 februarie a reînviat, mai ales că am adoptat și sărbătoarea americană a Sfântului Valentin, pe 14 februarie, care transmite același mesaj de iubire.

Dragobetele românesc are însă semnificații mult mai adânci și mai vechi. El reprezintă sfârșitul iernii, al sezonului rece și aspru și totodată începutul primăverii, când pământul se dezmorțește și încep lucrările la câmp. Dragobetele este ultima sărbătoare cu petreceri de iarnă, în care tinerii mai au timp să umble după fete din sat în sat, să își caute logodnică și să facă planuri de nuntă.

Imediat după Dragobete vine Mărțișorul care anunță primele lucrări de primăvară, animalele sunt scoase la câmp și se pregătesc plugurile.

24 februarie, când este Dragobetele, e o zi frumoasă pentru logodnă

Și tot după Dragobete, va începe postul Paștelui, în care trebuie să fim cumpătați, astfel că se pune capăt perioadei de iarnă în care s-au ținut petreceri pe la casele fetelor de măritat. Dar pe 24 februarie se țineau încă adunări vesele și hore, care începeau chiar de la prânz, când era vremea de zburătorit.

Fetele și flăcăii ieșeau pe câmp sau la pădure să adune flori de primăvară, iar la prânz fetele plecau în fugă spre sat. Flăcăii alergau să le prindă și să le fure un sărut. Cine își găsea perechea, își anunța logodna chiar în seara de Dragobete, în văzul tuturor, alături de familiile lor.

Este o tradiție frumoasă să te logodești chiar de Dragobete și să anunți nunta, iar tradiția spune că cine primește inelul în această zi va fi foarte fericită și va avea parte de o căsnicie care va dura toată viața.

Vezi și cele mai frumoase mesaje de dragoste și citate despre iubire pe care să le trimiți de Dragobete