Calistemon este una dintre cele mai stranii plante de apartament prin florile ei cu forme curioase. De câțiva ani se găsește și în magazinele noastre, iar prețurile încep de la 25 – 30 de lei. Pentru cei care colecționează plante exotice și deosebite, Calistemon este o adevărată bijuterie.

Calitățile acestei plante atrăgătoare

Numele florii vine din termenii grecești kalistos care înseamnă frumos și stemon care înseamnă stamine. În traducere liberă, înseamnă floarea cu stamine frumoase, ceea ce se vede și în realitate. Dar, dincolo de pămătuful delicat de stamine, Calistemon este înnobilată și cu un parfum delicat de lămâiță.

Planta este originară din Australia și a fost adusă în Europa pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. În mediul ei natural, planta crește viguros și devine un arbust solid, de 2 – 3 metri înălțime. În ghivece, ea se menține la o înălțime de 1 – 1,5 metri. Nu doar florile ei miros frumos și înviorător a citrice, ci și frunzele, dacă le zdrobești ușor între degete.

Cum se îngrijește Calistemon la ghiveci

Această floare adoră soarele și căldura. Chiar dacă o aduci în interiorul casei, ar fi bine să găsești un loc la o fereastră însorită, altfel nu va mai înflori. Primăvara și vara, este bine să stea în aer liber, dar să nu fie ținută direct în razele soarelui în zilele toride, pentru că se va ofili.

Se udă la 4 – 5 zile, după ce se usucă bine pământul din ghiveci. Iarna, când planta are nevoie de un repaus, se udă mai rar, o dată pe săptămână. Dacă atmosfera din casă este prea uscată, e bine să pulverizezi puțină apă pe frunze, deoarece lăstarii tineri se pot usca dacă nu au umiditate.

Calistemon înflorește din luna mai până în iulie – august și răspândește un parfum plăcut de citrice.

Cum o poți înmulți

Este un soi de plantă care trebuie înmulțită vara. Se taie butași semilemnificați, care se taie la îmbinarea cu ramura mamă, și se pun la înrădăcinat în ghivece cu pământ de bună calitate și bine umezit. Se țin ghivecele la căldură și se udă des, să prindă rădăcini.

sursa foto: 123rf.com