Calendar ortodox 2016: Sâmbătă e pomenită Sfânta Sofia, cea care ajută mamele de fete

Calendar ortodox 2016: Sâmbătă e pomenită Sfânta Sofia, cea care ajută mamele de fete

Calendar Ortodox 2016. La data de 17 septembrie, în Calendarul Ortodox, este pomenită Sfânta Sofia. Dar atât Biserica Ortodoxă, precum și cea Catolică le pomenește pe cele care ar trebui să fie urmate ca exemplu întru credință, Sfânta Sofia cea plină de înțelepciune și cele trei fiice ale sale, Pistis, Elpis și Agapis.

Numele Sfintei Muceniţe Sofia se traduce prin înţelepciune. Numele celor trei fiice ale ei simbolizează marile virtuți creștine: Pistis – credinţa, Elpis – speranța sau nădejdea şi Agapis – dragostea. Toate sunt modele de viață creștină. Au avut multe de îndurat în numele credinței. Însă tot ce au pătimit le-a adus mucenicia.

Calendar Ortodox 2016. Sfânta Sofia ne ocrotește

Sfânta Sofia și fiicele ei au trăit la Roma, pe vremea domniei împăratului păgân Adrian. Sfânta Sofia a fost căsătorită, dând naștere celor trei fiice. A rămas văduvă, însă, fiind o femeie înțeleaptă și extrem de chibzuită, după moartea soţului a rămas singură, trăind în rugăciune. A fost pentru fetele ei un model, crescându-le cu multă dragoste și educându-le în spiritul credinței creștine. Fiind frumoase și deștepte, fetele au fost mereu curtate de persoane importante și chiar de fețe împărătești. Numai că ele nu-și ascundeau credința, așa că au fost pârâte la împărat, din invidie pentru că nu răspundeau avansurilor celor care le curtau.

Împăratul Adrian și-a trimis oamenii să le aducă la curte, împreună cu mama lor. Împăratul a vrut să le convingă să se jertfească zeilor, însă cele trei fete au refuzat, mărturisindu-și credinţa în Hristos. Așa se face că au sfârșit schingiuite. Sfânta Sofia și-a înmormântat fiicele pe un deal din afara cetăţii, loc în care s-a stins și ea, după trei zile de jale. Deşi nu a îndurat chinuri, ea a fost considerată vrednică să primească cununa muceniciei datorită întregii vieți dedicate credinței și educației copiilor ei. În anul 137, când au fost ucise fetele, Pistis avea 12 ani, Elpis 10 ani şi Agapis 9 ani. Pe locul mormintelor lor se află Biserica Sfântul Pangratie. Sfânta Sofia este ocrotitoarea Capitalei Bulgariei, a mamelor și a fiicelor.

Sursa foto: ro.wikipedia.org