Calendar Ortodox 2016: Astăzi sărbătorim Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului, făcător de minuni

Calendar Ortodox 2016: Astăzi sărbătorim Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului, făcător de minuni

Calendar Ortodox 2016. Brâul Maicii Domnului face parte dintre sfintele moaște mult căutate de credincioși. La finele lunii august, atât credincioșii ortodocși, cât și cei greco-catolici, respectă Punerea în raclă a Brâului Maicii Domnului. Sărbătoarea nu este una foarte populară, deși Odorul are o valoare inestimabilă.

Se spune că ar fi fost țesut de Însăși Sfânta Fecioară Maria. Iar Potirul în care ar fi fost așezat Iisus ar fi fost înveşmântat cu Brâul pe care Maica Domnului l-a purtat până L-a născut pe Mântuitor. Se mai spune că Cinstitul Brâu i-a fost încredinţat Sfântului Apostol Toma, de către Fecioara Maria, în Grădina Ghetsimani, când acesta a venit să-i viziteze mormântul. Nefiind prezent la înhumarea Maicii Domnului, Apostolul Toma s-a întristat foarte tare. Pentru a-i mângâia suferința, Sfânta Fecioară i-a lăsat ca amintire brâul său, țesut din păr de cămilă, în timp ce se înălța la Cer, ca dovadă a vieții ei pământești.

Întortocheate sunt căile istoriei

Vreme îndelungată, până prin secolul al IV-lea, Cinstitul Brâu a fost păstrat la Ierusalim. Maica Domnului i s-a arătat fiului împăratului bizantin Teodosie cel Mare, Arcadie. L-a salvat astfel pe acesta de la înec. În semn de recunoștință, Cinstitul Brâu a fost adus la Constantinopol, în Biserica Vlahernei. Acolo se păstra şi Veşmântul Maicii Domnului, căruia în timpul cruciadelor i s-a pierdut urma.

După 400 de ani, Împărăteasa Zoe, soţia împăratului bizantin Leon cel Înţelept, s-a vindecat de o boală grea atingând Cinstitul Brâu. În semn de recunoştinţă, l-a cusut în fir de aur. Apoi l-a reașezat în racla de argint. De aici și denumirea sărbătorii creștine din 31 august.

După aproape o mie de ani, Împăratul bizantin Ioan Cantacuzino a dăruit Cinstitul Brâu Mănăstirii Vatoped, de pe Sfântul Munte Athos. Iar în 1522, Brâul Maicii Domnului a fost împărțit în trei: o parte a rămas la Vatoped iar celelalte au fost dăruite Mânăstirii Kato Xenia, situată la 50 km de Volos, în Grecia.

Sfânta Fecioară ne veghează

Credincioșii români s-au putut bucura de atingerea Sfântului Odor în 2001. Racla de la Kato Xenia a fost purtată în procesiune. Se spune că de atunci, datorită evlaviei credincioșilor care i s-au închinat, Sfântul Odor a căpătat trăsături noi. Sfântul Odor a devenit izvorâtor de mir frumos mirositor.

Numele Mânăstirii Kato Xenias se traduce prin „Străina de Jos' și se pare că ar proveni de la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, ajunsă în mod miraculos acolo. Potrivit mărturiilor timpului, domnitorul Neagoe Basarab a înnoit incinta Mânăstirii Vatoped și a construit paraclisul cu hramul „Brâul Maicii Domnului.

Dacă atingi Cinstitul Brâu, te vindeci

Datorită puterii miraculoase a Brâului de la Vatoped, s-a reușit îndepărtarea ciumei din Țara Românească, la 1813. În 1871, a alungat holera din Turcia, iar în 1894 a stârpit bolile care au lovit plantațiile de lămâi și portocali din Kios.

De-a lungul vremii, Cinstitul Brâu și-a căpătat renumele pentru nenumărate vindecări ale oamenilor grav bolnavi, în special de cancer. A ajutat multe femei să devină mame, după ce au purtat în jurul taliei panglici cu care s-a atins racla în care se păstreaza Brâul Maicii Domnului. Și azi, pelerinii care ajung la Mânăstirea Vatoped primesc din partea călugarilor câte o panglică atinsă de racla sfântă.

Sursa foto: .pravoslavie.ru