CÂINII, cele mai inteligente animale de casă

CÂINII, cele mai inteligente animale de casă

De câte ori nu te-ai lăudat la cunoştinţe că prietenul tău patruped înţelege tot ce îi spui? Ei bine, acum studiile ştiinţifice confirmă acest lucru şi pun câinii pe primul loc în clasamentul animalelor care înţeleg comunicarea umană. Iată demonstrația potrivit căreia câinii sunt cele mai inteligente animale de casă

Câinii au dobândit, pe bună dreptate, statutul de cei mai buni prieteni ai oamenilor. Spre deosebire de alte animale care trăiesc pe lângă noi, ei sunt singurii care înţeleg cel mai uşor ceea ce dorim să le transmitem. Câinii ghicesc din privirile, din gesturile şi din tonul vocii noastre ceea ce le spunem, arată cercetătorii de la Institutul Max Planck, din Germania. Ochii lor atenţi la cele mai mici detalii descifrează cu uşurinţă mimica feţei, de la strâmbături, până la cel mai fin surâs. Iar din privirea noastră înţeleg ce avem de gând să facem împreună cu ei în următoarele momente, ceea ce ne ajută să îi dresăm atât de uşor.

Învaţă cuvinte şi cifre

Capacitatea lor de înţelegere şi de adaptare pe lângă oameni este extraordinară. „Nicio altă specie nu răspunde atât de bine la intenţia de comunicare a oamenilor. Nici măcar maimuţele, care sunt rudele noastre cele mai apropiate”, spune Juliane Kaminski, psiholog în cadrul Institutului Max Planck. Majoritatea câinilor, fie ei de rasă sau nu, pot învăţa câteva sute de cuvinte şi comenzi vocale. Cele mai dotate rase sunt capabile să reţină aproximativ 250 de cuvinte şi de gesturi. Mai mult, profesorul Stanley Coren, expert în comportamentul canin de la Universitatea British Columbia, din Vancouver, a demonstrat că anumiţi câini sunt capabili să numere de la unu la cinci.

Cât de inteligent este câinele tău

Patrupedul tău răsfăţat ţi-a demonstrat de nenumărate ori că este suficient de isteţ să te înţeleagă în anumite situaţii şi să găsească mâncarea preferată, ascunsă prin casă. Dar te poţi convinge de agerimea lui dacă îl supui unor teste simple, folosite şi de specialiştii în dresajul canin.

1 Pune trei castroane cu gura în jos pe podea şi ascunde sub unul dintre ele o jucărie a câinelui, în timp ce el te urmăreşte. Abate-i apoi atenţia cu ceva de mâncare şi cere-i puţin mai târziu să găsească jucăria. Un câine isteţ se va duce direct la castronul cu pricina. Un câine mai puţin ager va răsturna şi alt castron, înainte de a găsi jucăria.
2 Aruncă un prosop sau un pulover larg peste câine, când stă întins pe podea. Dacă este cu adevărat isteţ, va ieşi imediat de sub prosop, dacă nu, îi va lua mai bine de un minut să scape din necaz.
3 Când prietenul tău este la o plimbare, fă câteva schimbări în camera în care stă el de obicei. Adu un scaun în plus, schimbă locul unui fotoliu sau al unei măsuţe. Dacă observă imediat schimbările şi adulmecă lucrurile noi, ai un câine cu adevărat isteţ.
4 Alege un moment în care câinele tău este liniştit şi se odihneşte la doi, trei metri de tine. Fără să îl strigi sau să gesticulezi, aşteaptă să se uite la tine şi zâmbeşte-i larg. Dacă vine imediat la tine, înseamnă că vă înţelegeţi de minune!

Border collie, cel mai inteligent câine (Photo credit: haroldmeerveld / Foter / CC BY)

Golden retriever, printre cei mai îndrăgiți (Photo credit: Futuretec / Foter / CC BY-SA)

 

Cele mai inteligente animale de casă – TOP 10 RASE INTELIGENTE

Câinii care se supun unei comenzi cunoscute de la prima rostire şi înţeleg o comandă nouă fără să fie repetată de mai mult de cinci ori, sunt câini care dovedesc o inteligenţă superioară altor semeni şi care înţeleg în proporţie de 95% ce vor stăpânii lor să le comunice.
1. Border Collie
2. Pudel
3. Ciobănesc german
4. Golden Retriever
5. Dobermann Pinscher
6. Ciobănesc de Shetland
7. Labrador Retriever
8. Papillon
9. Rottweiler
10. Câinele de turmă australian

Citiți și care sunt cele mai bune trucuri pentru dresaj canin, pe Libertatea.ro