Cafeaua verde: beneficii și contraindicații

Cafeaua verde: beneficii și contraindicații

Poate ai auzit de cafeaua verde, dar nu știi câte calități pentru sănătate are, în comparație cu cafeaua prăjită. Totuși, va trebui să-ți întrebi medicul dacă vrei să o consumi. Află totul despre cafeaua verde: beneficii și contraindicații.

Cafeaua verde este preparată din 'boabele de cafea care nu au fost prăjite. Astfel, își mențin calitățile nutrive care sunt eliminate prin prelucrare termică și sunt mai sănătoase', spune dr. Daniela Bușneag, medic de familie, cu competențe în apifitoterapie și homeopatie..

Cafeaua verde: beneficii. Conține antioxidanți

Prin prăjire, cafeaua pierde cea mai mare cantitate a acidului clorogenic pe care îl conține. Acesta 'este unul dintre principalii antioxidanți din cafeaua verde. Acțiunile lui benefice sunt nenumărate: reglează metabolismul, inhibă senzația de foame, ajută la arderea grăsimilor din corp, combate obezitatea, este un bun agent de prevenire al bolilor cardiovasculare', spune dr. Daniela Bușneag. În plus, cafeaua preparată din boabele verzi are o aromă mult mai puternică în comparație cu cea clasică. Cafeaua verde este cunoscută mai ales pentru calitatea sa de a ajuta în curele de slăbire. Dr. Oz (faimosul medic prezentator de emisiuni în SUA) pretindea că este atât de eficientă în pierderea în greutate, încât nu ar mai fi nevoie de dietă sau de sport. În plus, mai este indicată în diabet (fără îndulcitori), hipertensiune, Alzheimer, infecții bacteriene.

6 lucruri pe care nu le știi despre fructele cele mai bogate în antioxidanți, afinele

Cafeaua verde: beneficii și contraindicații. Ce spun studiile medicale despre ea

Există studii medicale care arată că boabele de cafea verde pot reduce absorbția carbohidraților din tractul digestiv. Scad glicemia și previn oscilările nivelului de insulină. De aceea, unii specialiști susțin că ar fi bine să adopți o dietă mai săracă în carbohidrați atunci când consumi cafea verde. Alte studii făcute pe șoareci de laborator arată că acidul clorogenic poate stimula scăderea în greutate prin reducerea absorbției grăsimilor. Pentru că ajută și la eliminarea grăsimilor din ficat, duce la detoxifierea acestuia și induce arderea lor mai rapidă – ceea ce ajută în curele de slăbire.

Sucuri de legume sau de fructe în slăbire?

Cafeaua verde. Contraindicații

Consumul de cafea verde 'nu este indicat femeilor însărcinate sau care alăptează, în anxietate, tulburări neurologice, sindromul colonului iritabil, hipertensiune, diabet, osteoporoză. Din cauza posibilelor efecte adverse, suplimentele alimentare pe bază de boabe de cafea verde și cafeaua verde se iau după consultarea medicului', spune dr. Daniela Bușneag.

Cafeaua verde: beneficii și contraindicații. Efecte antiseptice și antiinflamatoare

'Cercetătorii susțin antioxidanții din cafeaua verde sunt mult mai puternici decât cei din ceaiul verde. Este considerată un adevărat dezinfectant natural cu efecte antiseptice și antiinflamatoare majore. Cafeaua verde ajută la menținerea sănătății sistemului imunitar. Împiedică distrugerea celulelor, prin eliminarea radicalilor liberi. Contribuie la buna funcționare a ficatului pentru că susține detoxificarea acestuia. Crește nivelul colesterolului 'bun' (HDL) și îl scade pe cel al colesterolului 'rău' (LDL). Consumul regulat de cafea verde îmbunătățește memoria și puterea de concentrare. Energizează organismul. Are un efect buna asupra calității pielii. Aceasta capătă un aspect plăcut. În plus, elimină celulita.'

Cum să folosești presa de cafea ca un profesionist

Cum se consumă cafeaua verde

Se poate consuma zilnic prin mestecarea boabelor neprăjite sau, varianta cea mai gustoasă este să prepari o cafea din boabele întregi sau râșnite. Adaugă peste o linguriță sau două de boabe o cană de apă fierbinte și lasă la infuzat timp de 10 minute. Sub formă de băutură este bine să o consumi în prima parte a zilei, fără adaos de zahăr sau cu îndulcitori artificiali, la maximum 20 de minunte de la preparare. Dacă nu există alte contraindicații, poți adăuga miere. Alternativ, se pot lua suplimente alimentare care conțin extras de cafea verde.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com