Deși la nivelul percepției sunt considerate afecțiuni ale bătrânilor, bolile reumatice inflamatorii afectează într-o măsură importantă populația activă, tineri și chiar copii. Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme. În România, există peste 600.000 de persoane (3% din populație) care prezintă una dintre formele bolii. Printre cele mai frecvente sunt poliartrita reumatoidă, spondiloartritele și artropatia psoriazică.

Cu toții avem de suferit

Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani. Poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, dar există pacienți chiar și mai tineri. În România, există aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă. Potrivit Ligii Europene împotriva Reumatismului (EULAR), un sfert din întreaga populație a Uniunii Europene suferă de boli reumatice inflamatorii. Este cea mai frecventă formă de boală cronică la nivelul întregii Europe. Aproape fiecare familie din UE este afectată într-o anumită măsură.

Totodată, frecvența acestor afecțiuni în rândul tinerilor și a populației active reprezintă un impact extrem de important la nivel socio-economic. Bolile musculo-scheletice afectează capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv. Acestea sunt responsabile pentru jumătate din absențele de la locul de muncă. Și de o rată de șomaj de trei ori mai mare decât în rândul populației generale.

Diagnosticul precis pentru bolile reumatice inflamatorii schimbă vieți

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, 12 octombrie, Liga Română contra Reumatismului, în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie și Societatea Română de Reumatologie Pediatrică, atrag atenția asupra importanței diagnosticării precoce în cazul afecțiunilor reumatice. De multe ori, lipsa de informare și întârzierea cu care pacienții se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului. Dacă nu sunt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta calitatea vieții pacienților, activitățile de zi cu zi, dar și abilitățile lor fizice.

„Pentru un diagnostic în fazele cât mai timpurii ale bolii este nevoie de o cunoaștere cât mai bună a particularităților acestei boli. Și de un cumul de metode de investigații. De la analize de laborator, teste imagistice, până la ecografii osteoarticulare, radiologie sau RMN. Cu ajutorul tuturor acestor metode și a unui standard de diagnostic corect implementat se poate stabili un diagnostic corect, cât mai aproape de debutul bolii. Și un plan de tratament care să încetinească evoluția afecțiunii., spune Conf. dr. Cătălin Codreanu, Președintele Ligii Române contra Reumatismului.

Durerea de spate de tip inflamator anchilozează

Unu din cinci români suferă de o durere de spate de tip inflamator cu o durată de cel puțin trei luni. Cei mai predispuși sunt bărbații. Durerile inflamatorii de spate debutează, cel mai adesea, înaintea vârstei de 40 de ani. Și se caracterizează printr-o durere progresivă. Durerea se atenuează odată cu mișcarea. Și nu se ameliorează la repaus. Apare noaptea, mai ales în a doua parte a nopții. Și trezește bolnavul din somn. Este însoțită de rigiditate în timpul dimineții, de obicei mai mult de 30 de minute.

În cazul durerii de spate de tip inflamator, durata de timp în care se stabilește diagnosticul corect poate ajunge și la 10 ani. Ceea ce categoric duce la agravarea bolii. Cu cât trece mai mult timp până la începerea tratamentului adecvat pentru tipul de durere de spate de care suferă, cu atât persoana în cauză este mai predispusă unor leziuni ireversibile, care pot avea un impact negativ asupra activităților sale zilnice. De aceea, pentru reducerea timpului de diagnostic, prezentarea la medicul de familie și la medicul reumatolog încă de la primele simptome este extrem de importantă.

Sursa foto: 123rf.com