Boli grave apar de la dinții stricați

Boli grave apar de la dinții stricați

Orice infecție reprezintă un motiv de alarmă, mai ales când aceasta are loc în cavitatea orală, de unde bacteriile și toxinele se pot răspândi cu ușurință prin vasele de sânge în întregul organism. Dinții stricați și infecțiile care apar dacă nu-i tratăm duc la apariția unor boli grave.

În ultimii ani, numeroase studii au demonstrat legătura dintre infecțiile orale, în special parodontopatia (cunoscută drept parodontoză), netratate și boli generale importante. Așadar, vizita la stomatolog a devenit un element important în diagnosticarea corectă și tratarea unor boli precum diabetul, pneumonia sau bolile cardiovasculare.

Mai bine previi

Cavitatea orală conține unele dintre cele mai bogate si variate flore din intregul corp uman si, la fel ca multe alte zone ale corpului, aceasta este plina cu bacterii – cele mai multe dintre ele inofensive. In mod normal, sistemul natural de aparare al organismului alaturi de o buna ingrijire a sanatatii orale, cum ar fi periajul zilnic si folosirea atei si a apei dentare, pot pastra aceste bacterii sub control, insa fara o igiena orala adecvata ele pot ajunge la niveluri la care ar putea provoca infectii orale. Unul dintre mecanismele care leaga aceste afectiuni dentare de alte boli este acela ca bacteriile, mai ales cele anaerobe, si toxinele din cavitatea orala, de la nivelul tesuturilor inflamate se raspandesc in intregul organism. „Într-un singur miligram de placă bacteriana (retea complexa de proteine, bacterii etc. aflata pe dinti, care poate fi indepartata prin periaj corect) se afla 1 miliard de bacterii, iar in parodontitele marginale sau apicale exista intre 200 si 500 de specii de bacterii. Bacteriile si toxinele lor ajunse in sange, impreuna cu substantele inflamatoare produse de organism (proteina C reactiva), mai ales la persoanele cu imunitatea scazuta, sunt factori favorizanti, nu declansatori a numeroase boli: artrita reumatoida, pneumonia bacteriana si bolile cardiovasculare, precum endocardita infectioasa, infarctul, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza si accidentul vascular', spune dr. Mihaela Dan, specialist ortodonţie, clinica Orto-Implant Expert.

Ce boli te pândesc

Persoanele cu dinți lipsă sau cu proteze mobile tind sa evite anumite alimente pe care nu le pot mesteca și să prefere în schimb alimentele bogate în grăsimi și calorii, care favorizează apariția unora dintre boli și a unor tulburări digestive. Iată cum poți dezvolta anumite boli din cauza gurii neîngrijite:

Diabetul
Studii emergente sugereaza ca relatia dintre bolile gingivale grave si diabet este cu doua sensuri. Astfel, persoanele cu diabet zaharat sunt mai sensibile la boli grave gingivale, deoarece acestea sunt in general mai susceptibile la infectii bacteriene si au o capacitate scazuta de a lupta impotriva bacteriilor care invadeaza gingiile. Pe de alta parte, infectia locala parodontala, prin substantele inflamatoare pe care le produce, creste rezistenta la insulina, hormonul care transforma glucoza in energie, aparand astfel hiperglicemia, respectiv diabetul. Asadar, tratamentul mecanic parodontal, combinat cu administrarea antibioticelor este foarte util pacientului cu diabet, deoarece s-a constatat ca scade nevoia acestuia de insulina', adaugă dr. Mihaela Dan.

Greutatea scăzută la naștere
Greutatea scazuta la nastere a unora dintre copii este provocata de prezenta bacteriilor in lichidul amniotic, care pot proveni din tesuturile gingivale si parodontale inflamate si cariile netratate, in special in trimestrul trei de sarcina, la femeile cu imunitate scazuta. Sarcina (chiar si unele contraceptive orale), modifica nivelul hormonal, favorizand gingivita, in unele cazuri destul de severa, chiar si la persoanele cu igiena dentara buna.

Pneumonia
A fost observata, de asemenea, o legatura intre sanatatea orala deficitara si pneumonie, constatandu-se o incidenta mai mare a bolii la pacientii cu infectii parodontale decat la cei care nu se confrunta cu astfel de probleme. Explicatia porneste de la faptul ca plamanii se afla aproape de gura, astfel ca bacteriile dintr-o cavitate orala cu probleme pot fi cu usurinta aspirate in plamani, favorizand aparitia pneumoniei sau chiar a Bolii pulmonara obstructiva cronica (BPOC).

Boli de inimă
Numeroase studii au explicat si au ajutat sa se inteleaga mecanismele care determina legatura dintre parodontopatie si bolile de inima, incepand cu ajungerea in sange a bacteriilor si toxinelor, pana la substantele inflamatoare, precum proteina C reactiva din sange, care influenteaza vasele de sange, tensiunea arteriala etc. „Pana la 91% dintre pacientii cu boli de inima au parodontita, comparativ cu 66% dintre persoanele care nu au probleme cu inima. Cele doua afectiuni au numerosi factori de risc in comun, cum ar fi fumatul, dieta nesanatoasa, dar si excesul de greutate. Explicatia ar putea fi ca inflamatia in cavitatea orala cauzeaza inflamatie si in vasele de sange. Aceasta inflamatie face ca mai putin sange sa calatoreasca intre inima si restul corpului, crestand tensiunea arteriala si favorizand riscul de atac de cord', explică dr. Mihaela Dan.

Prevenția contează

Asadar, ingrijirea dintilor inseamna mai mult decat mentinerea unui zambet cu aspect deosebit, sanatatea dentara fiind vitala pentru starea generala de bine si sanatatea intregului organism. Prevenirea bolilor este intotdeauna cel mai bun medicament, fiind recomandata respectarea regulilor de baza de igiena dentara si efectuarea unei vizite la dentist in mod regulat, cu scopul de a evita aparitia cariilor, cauza principala a problemelor dentare. In cazul in care totusi acestea isi fac aparitia, exista masuri care pot fi luate de catre pacient pentru a calma durerea, insa pentru a elimina infectia va fi intotdeauna necesara vizita la un profesionist. Cu cat mai mult afectiunea este lasata netratata, cu atat mai dificil, prelungit si dureros va deveni tratamentul, fiind favorizata aparitia sau evolutia altor boli grave.

Sursa foto: atylia.org