Boala venoasă cronică reprezintă un adevărat pericol pentru sănătatea picioarelor tale, așa că nu o ignora și prezintă-te la un medic specialist sau la medicul de familie, de la primele indicii pe care boala ți le arată. Cu boala venoasă cronică nu-i de glumă deoarece, nediagnosticată la timp, poate produce complicații greu de înlăturat apoi. Ca urmare a bolii venoase cronice pot apărea edem, schimbari ale culorii pielii și, în unele cazuri, ulcere ale piciorului și totul numai din cauza pacientului care nu ia în seamă semnele bolii și amână mersul la doctor.

Semne care îți arată că suferi de BVC

În primul rând și cel mai important de reținut este că numai un medic (medic de familie și/sau specialist) te poate diagnostica și îți poate prescrie tratamentul optim, în urma unui consult amănunțit, însă, tu trebuie să acorzi atenție anumitor simptome care îți pot indica o posibilă prezență a BVC. 

Dacă ai venele dilatate, îți apar edeme (umflarea picioarelor), ai senzație de greutate în picioare, ori observi modificări de culoare la nivelul pielii picioarelor atunci ar fi bine să te prezinți la medicul de familie sau la un medic flebolog pentru un diagnostic precis. Evoluția bolii este rapidă în timp și, ignorată, aceasta poate duce la complicații multiple. 

Pe baza examenului clinic, se poate stabili severitatea BVC și ți se va recomanda tratamentul necesar. Medicul specialist poate indica și efectuarea unei ecografii Doppler, care oferă informaţii importante despre anatomia venoasă şi prezenţa refluxului venos. 

Posibili factori de risc pentru prezența bolii venoase cronice

Boala venoasă cronică nu apare din senin, ci ea este provocată de anumiți factori ce o declanșează. Pentru unii dintre ei chiar pacienții sunt răspunzători din cauza stilului nesănătos și dezordonat de viață. De exemplu, alimentația în exces și ca atare obezitatea, sedentarismul, statul îndelungat pe scaun sau din contra, statul prea mult în picioare, poziția picior peste picior prea des folosită… toate sunt posibile cauze ale declanșării BVC. Pe de altă parte, sarcina, în cazul femeilor, ori predispoziția genetică, ereditatea, atât în cazul femeilor, cât și bărbaților, sunt alți factori de risc ai bolii venoase cronice, care trebuie luați în calcul, mai ales dacă în familie au existat antecedente în privința acestei boli.

Mai bine previi, decât să tratezi

Dacă te regăsești în descrierile de mai sus, atunci ar trebui să-ți schimbi stilul de viață și să încerci să previi instalarea bolii prin adoptarea unui mod de viață sănătos care să includă consumul de alimente de calitate (fructe și legume, pește, fructe uscate, carne albă, lactate), mișcarea fizică zilnic, mai ales în aer liber, poate fi mers pe jos în ritm alert, antrenament la sală sau aerobic. Sunt indicate pauzele de 10 minute, la fiecare oră de stat în picioare. Pentru cei care își petrec mult timp la birou, este recomandat ca după o oră de stat jos să facă o plimbare de 10 minute.

Iar dacă obișnuiești să stai des picior peste picior, ar fi bine să-ți controlezi poziția și să încerci să o folosești cât mai rar.