Boabele de soia, beneficii pentru sănătatea organismului

Boabele de soia, beneficii pentru sănătatea organismului

Boabele de soia ar trebui introduse în alimentație pentru că lupta contra cancerului, reduc efectele menopauzei, îmbunătățesc metabolismul și îl tonifică.

Boabele de soia sunt recomandate pentru că protejează inima, mențin greutatea, ajută sănătății oaselor, dar și circulației corpului.

Soia și boabele de soia fac parte din alimentația multor țări de pe glob.

Printre cele mai răspândite produse din soia sunt laptele de soia sau vegetal, brânza, șnițele sau felii, cuburi, germenii, etc.

Toate reprezintă o sursă importantă de proteină vegetală.

Conține nutrienți esențiali importanți într-o dietă, mai ales vegetariană și vegană.

Valori nutriționale pentru boabele de soia

Multe dintre beneficiile plantei provin din nutrienții, viatminele, compușii organici și alți nutrienți din compoziția sa.

În compoziția lor intră

– vitamina K
– riboflavina
– folați
– vitamina B6
– tiamina
– vitamina C
– fier
– magneziu
– fosfor
– cupru
– potasiu
– mangan
– zinc
– seleniu
– calciu.

Boabele de soia, beneficii pentru sănătatea organismului

Activitatea metabolică

Sunt o sursă bună de proteină ce ajută la funcționarea corectă a organismului.

Proteinele ajută la dezvoltarea celulelor, la repararea sau înlocuirea lor.

Poate fi dificil să iei cantitatea suficientă de proteină din vegetale, însă soia vin în ajutor mai ales când proteinele provin în mod normal din carne animală, pește, lactate, ouă.

Boabele de soia ajută la menținerea greutății

Soia și produsele din soia sunt asociate suprimării apetitului, ceea ce poate fi de ajutor în obezitate și riscurile aferente.

Dacă este consumată în cantități mari, aceasta îngrașă prin consumul de multe fibre și proteine.

Soia este bună și pentru cei care vor să slăbească, dar și pentru cei care vor să se îngrașe.

Nu au colesterol rău și protejează de boli periculoase precum diabetul și cele cardiovasculare.

Boabele de soia previn cancerul

Nivelul de antioxidanți din soia ajută la neutralizarea radicalilor liberi, cei care sunt periculoși metabolismului celular.

Aceștia pot face ca celule sănătoase să sufere mutații și să devină canceroase.

Conținutul ridicat de fibre reduce cancerul de colon și colorectal, căci ajută procesul de digestie și ia din tensiunea sistemului gastrointestinal.

Ajută sănătății inimii

Suplinește anumite grăsimi necesare organsimului, dar soia nu-ți oferă și grăsimile saturate, ci doar de nesaturate, ceea ce ajută la scăderea nivelului de colesterol total.

Acest lucru permite prevenirea unor boli precum arteroscleroza, cea care poate conduce la un atac de cord sau un infarct.

Boabele mai conțin acizi grași importanți precum cel linoleic și acidul linolenic ce reglează funcțiile musculare și ajută la echilibrul tensiunii arteriale.

De ajutor în menopauză

Soia este o sursă bună și de isoflavone, compuși esențiali în sistemul reproductiv feminin.

În timpul menopauzei, nivelul de estrogen din organism scade semnificativ.

Isoflavonele sunt capabile să se lege la celulele receptorilor de estrogen pentru ca organismul să nu mai simtă atât de dramatic scăderea hormonilor.

Menopauza poate fi o perioadă dificilă pentru unele femei, dar boabele de soia le pot veni în ajutor în acest sens.

Ajută sistemul digestiv

Fibrele sunt de mare ajutor sistemului digestiv, lipsa lor provocând probleme de sănătate.

Constipația este una dintre ele ce poate conduce la alte boli, printre care și cancerul colorectal.

Ajută sănătății oaselor

Fiind bogate în vitamine și minerale, ele au un nivel important de calciu, magneziu, cupru, seleniu, zinc, toate de ajutor în sănătatea oaselor.

Sunt esențiale în activitatea osteotrofică, ce permite oaselor noi să crească și accelerează procesul de vindecare al acestora.

Boabele de soia pot fi o soluție pe termen lung pentru osteoporoză.

Previne defectele la naștere

Complexul de vitamina B precum și acidul folic sunt importante în cazul unei femei gravide, mai ales.

Acidul folic asigură prevenția defectului de tub neural la nou născuți, ceea ce ajută sănătății bebelușului.

De ajutor în circulație și oxigenare

Cuprul și fierul sunt minerale conținute de soia și ambele sunt esențiale în formarea de celule roșii.

Când acestea au o valoare normală, extremitățile și sistemul de organe primesc un flux de sânge și oxigen cât au nevoie pentru a funcționa eficient.

Acest lucru maximizează activitatea metabolică și crește nivelul de energie, prevenind boli precum anemia.

Soia și diabetul

Soia este un remediu simplu de prevenire și controlare al diabetului.

Ele cresc receptorii de insulină în organism.

Anumite studii sunt focusate pe relația dintre soia și scăderea diabetului de tip 2 din stadii incipiente, iar rezultatele sunt promițătoare.

De ajutor în insomnie

Conținutul de magneziu este de ajutor în ameliorarea problemelor legate de somn, precum insomnia.

Boabele de soia precauții

În cazul unui consum ridicat de soia și produse din soia, anumite persoane pot resimți diverse efecte cu potențial negativ.

Bărbații pot avea, ocazional, un dezechilibru hormonal în cazul în care consumă cantități mari de soia.

Acest lucru poate însemna infertilitate, disfuncții sexuale, scăderea numărului de spermatozoizi, poate crește riscul dezvoltării unor tipuri de cancer.

Gușa – anumiți compuși anti-tiroidă pot întrerupe activitatea glandei tiroide rezultând gușa.

Efectele negative s-au înregistrat, însă, la un număr mic de oameni.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto