Bicarbonatul și praful de copt. Ce diferență este între ele și cum le folosești

bicarbonatul și praful de copt

Bicarbonatul și praful de copt sunt cele mai ieftine și răspândite substanțe care ajută la dospirea aluaturilor. Le folosim la prăjituri, la pâine, la cozonaci, dar știi care este principala diferență dintre ele?

 

Pentru multe gospodine, bicarbonatul și praful de copt sunt cam același lucru. Le folosesc la prăjituri și la biscuiții de casă, la blaturile pufoase de tort sau la cozonaci. Dar există o diferență între ele și trebuie să știi cum să le folosești corect.

Cum folosești bicarbonatul de sodiu

Deosebit de util în casă, se spune că orice gospodină trebuie să aibă mereu măcar un plic de bicarbonat în bucătărie. Se știe cât de bine curăță diverse pete de grăsime, se știe că poate calma durerile de stomac sau că albește dinții. Iar în aluaturile de prăjituri face minuni.

Când este amestecat cu un ingredient lichid și acid precum iaurtul, oțetul, zeama de lămâie sau laptele bătut, bicarbonatul face o reacție care provoacă bule de carbon. Acestea ajută aluatul să crească, îl fac mai pufos și mai afânat.

Sfat: ține cont că reacția bicarbonatului este rapidă, durează puțin, astfel că imediat ce modelezi aluatul trebuie să întinzi foile și să le coci.

Cum folosești praful de copt

În esență, rolul prafului de copt este același: să ajute la creșterea aluatului. Dar praful de copt are o acțiune mai lentă decât a bicarbonatului. Trebuie să știi că praful de copt conține bicarbonat, amidon și o substanță cu rol acid.

Având amidon, praful de copt nu are nevoie de un acid ca să reacționeze. De aceea, el se amestecă de obicei cu făina și este folosit la dulciurile cu aluat pufos sau la fursecuri.

Pe de altă parte, trebuie să mai știi că praful de copt reacționează de două ori, prima dată în contact cu ingredientele lichide și, a doua oară, la căldură. De aceea, prăjiturile care se fac cu acest agent de creștere se pun în cuptorul încălzit în prealabil.

Sfat: Praful de copt poate înlocui bicarbonatul în orice rețetă, dar nu și invers! Și nu uita că prea mult praf de copt poate să dea un gust amărui aluatului, de aceea este bine să ții cont de rețetă. În general, se folosește o linguriță de praf de copt la 250 g de aluat cu tot cu grăsimi, ouă și celelalte ingrediente incluse.