Terapeutul specializat în apiterapie Mariana Stan ne-a explicat mai multe despre acest tip de masaj indicat oricui, cu o singură contraindicație: alergia la produse apicole. În schimb, pe lângă faptul că induce o plăcută stare de relaxare, procedura stimulează imunitatea, detoxifiază organismul și ajută la mai buna hrănire a țesuturilor, ameliorează anumite afecțiuni cronice și acute ale ficatului și rinichilor, îmbunătățește circulația în straturile profunde ale pielii și mușchilor, restabilește tonusul muscular, ajută la curățarea pielii. Are și efect antimicrobian și antiinflamator, de atenuare a durerilor de spate și articulare.

Eliminarea eficientă a toxinelor

Pe scurt, Mariana Stan observă că „de acest răsfăț se bucură atât trupul cât și sufletul”. Pentru a ne da seama cum funcționează, terapeutul ne spune cum se simt pacienții: „la început, masajul cu miere mângâie pielea, dar, la un moment dat ciupește un pic. Dar, pe măsură ce mierea se condensează, circulația sangvină și limfatică se activează și, odată cu îndepărtarea mierii, se vor elimina toxinele prin piele. După aceea, pacientul se simte foarte relaxat și liniștit.” De obicei, la starea lui contribuie și meloterapia și aromoterapia, ce însoțesc tratamentul principal.

Posibilități de diagnostic

Terapeutul observă că în timpul masajului mierea își schimbă de obicei culoarea. Dacă devine albicioasă, înseamnă că pacientul are probleme cu colesterolul. Atunci când este fumător înrăit și nicotina a început să îi cauzeze probleme de sănătate, culoarea mierii devine gri. Și după astfel de semne se pot da indicații pentru alte investigații sau terapii de urmat.

Echilbrare energetică prin masaj cu miere

”Tehnica masajului cu miere este diferită de cea a masajului clasic, deoarece manevrele sunt altele. El se execută numai pe spate, acolo unde se găsesc terminațiile nervoase și reflexogene ale tuturor organelor corpului uman. Componentele mierii pătrund în stratul superficial al pielii curățând toxinele care vor fi eliminate prin pori. Este o procedură de detoxifiere a organismului și, în același timp, o echilbrare energetică. În acest caz, natura lucrează nestingherită, pentru că noi folosim mierea exact așa cum ne-au lăsat-o albinele”, spune Mariana Stan, terapeut specializat în apiterapie.

Sursa foto: 123rf.com