5 BĂUTURI CALDE care îţi încântă simţurile

5 BĂUTURI CALDE care îţi încântă simţurile

Photo credit: vivekrajkanhangad / Foter / CC BY
Sunt ideale pentru zilele de iarnă! Pot fi preparate cu uşurinţă acasă, iar mirosul îmbietor şi aburul emanat te îndeamnă să le savurezi gustul delicios.
Totuşi, află de la nutriţionist avantajele şi dezavantajele care sunt asociate acestor băuturi calde.

►Cafea cu rom

6738632559_b29b0aaebb_z
Mod de preparare (pentru 4 porţii):
Se prepară o cafea tare, pentru 4 ceşti. Când cafeaua este încă fierbinte, se amestecă cu 125 ml rom şi 5 linguri zahăr. Se amestecă bine şi se serveşte caldă.
Avantaje: are un gust deosebit, dă senzaţie de revigorare şi creşte tonusul mental.
Dezavantaje: poate da stare de agitaţie, palpitaţii, tremurături, în special celor care nu sunt obişnuiţi cu cofeina.

► Ceai cu citrice

Mod de preparare (pentru 4 porţii):
Se prepară un ibric mare cu ceai din planta favorită. Apoi se adaugă felii de fructe proaspăt tăiate, în funcţie de preferinţe: lămâie, portocală, grepfrut, dar şi măr etc.
Avantaje: beneficiezi de aportul de antioxidanţi din ceai, iar din fructe de aportul mare de vitamine (în special C).
Dezavantaje: nu are.

►Ciocolată caldă

Mod de preparare (pentru 4 porţii):
o ciocolată amăruie, 4 căni lapte, 125 g zahăr, o linguriţă esenţă de vanilie. Ciocolata se dă pe răzătoare. Se încălzeşte laptele (până la fierbere) şi se adaugă vanilia şi puţin zahăr. Treptat se pune peste ciocolata rasă amestecând continuu, până se topeşte. Dacă mai e nevoie, se mai adaugă zahăr.
Avantaje: cacaua conţine antioxidanţi şi are un uşor efect stimulant la nivel psihic.
Dezavantaje: este o băutură cu destul de multe calorii.

► Vin fiert cu scorţişoară

Photo credit: jamesonf / Foter / CC BY
Mod de preparare (pentru 4 porţii):
un litru vin roşu, trei linguri zahăr, două batoane scorţişoară, două mandarine sau o jumătate de portocală. Se pune vinul la fiert, la foc mic, şi se amestecă cu zahărul. Când începe să fiarbă, se adaugă scorţişoara şi mandarinele sau portocala. Se amestecă 10 minute şi se opreşte focul.
Avantaje: scorţişoara dă vinului o aromă deosebită, conţine substanţe antioxidante şi reglează tranzitul intestinal.
Dezavantaje: gustul „prea bun” poate predispune la un consum exagerat de alcool, cu toate problemele asociate.

►Ţuică fiartă

Mod de preparare (pentru 4 porţii):
Se pune la fiert un litru de ţuică şi se amestecă cu 5 g piper boabe, o jumătate de linguriţă de scorţişoară şi 5 g cuişoare.
După ce se încălzeşte, se adaugă mierea (sau zahărul) după gust şi se amestecă continuu. Înainte să dea în clocot, ţuica se ia de pe foc şi se acoperă. Se serveşte fierbinte.
Avantaje: e un bun aperitiv.
Dezavantaje: este o băutură cu un conţinut mare de alcool, care deshidratează şi dă doar o aparentă stare de încălzire. Poate afecta circulaţia sângelui.

Loading...