Este greu de trăit alături de un astfel de bărbatul copil. Totuși, probabil că are calitățile lui, atlfel nu ai fi ales să rămâi lângă el. Totodată, felul lui de a fi va fi greu de schimbat pentru că ”el nu a devenit așa într-o zi. În general, stilul de viață se formează în copilărie. Acesta reprezintă ”ochelarii” prin care vedem lumea și modul în care acționăm. Este și un amestec de valori, priorități, concepții despre lume și viață, mod de funcționare. Se reflectă în comportamentul nostru”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Copilul, motiv de dezbinare în cuplu?

Bărbatul copil își vede soția ca pe a doua mamă

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395Dacă soțul tău a fost răsfățat de părinți pe când era copil, adulții au făcut totul pentru el și nu l-au stimulat să fie independent, așa a învățat că este normal să se comporte. Are nevoie de servitori alături care să-i rezolve treburile zilnice. Cineva îi face mâncare, curățenie, îi pregătește hainele, îi dă medicamentele când are nevoie etc. Mai mult decât atât, dacă soția a acceptat acest mod de viață și l-a încurajat, el a continuat pentru că nu a avut niciun motiv să se schimbe. Dacă o femeie se complace așa, este clar că nu vor exista modificări ale comportamentului lui. Până la urmă, ea acceptă și aceste roluri de mamă, menajeră, soră mai mare, asistentă etc.”, observă specialistul. ”Dacă ești exasperată de această situație, se pune problema de ce a acceptat-o de la început. Acum va fi mult mai greu să introduci unele schimbări. Poate fi chiar imposibil, pentru că bărbatul asociază căsnicia cu ajutorul pe care-l primește”, adaugă el.

Citește și: Nu ești căsătorită cu bărbatul potrivit…

Bărbatul copil. Cum îl motivezi să se schimbe

Fii afectuoasă cu el. Studiile dovedesc că bărbații care se simt iubiți își sprijină mai mult partenerele. Pe de altă parte, un argument de partea ta ar fi și că femeile care sunt ajutate de soți în gospodărie sunt disponibile mai des să aibă relații sexuale. Atunci când îl rogi să facă ceva, folosește un ton plin de afecțiune și arată-i, în general, că îl prețuiești. Spune-i ce are de făcut. Ai putea chiar să scrii niște liste cu amănunte clare. Pentru a-l ajuta să se schimbe, este nevoie să fii dispusă și să faci compromisuri și să cobori standardele. Dacă îl vei convinge să curețe bucătăria, dar vei sări să faci tu treaba în locul lui pentru că nu ți se pare că se descurcă, a doua oară nu va mai încerca. Dacă este nevoie, mergi și pe varianta mai dură și categorică. Spune-i că ești prea obosită și nu poți găti sau găsește-ți ceva de urgent în afara casei și lasă-l să se descurce.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com