Ce este auto-convingerea. Între sabotare personală și cale de reușită

Ce este auto-convingerea. Între sabotare personală și cale de reușită

Află ce este auto-convingerea, una dintre cele mai interesante capacități ale psihicului nostru. Citește ce spune psihologul că este auto-convingerea și cum o poți folosi în favoarea ta.

Auto-convingerea este o capacitate nativă a psihicului nostru. Poate fi folosită pozitiv, dar și negativ. Psihicul nostru este nativ înzestrat cu dorința de a găsi în interiorul și în exteriorul nostru argumente pentru a dovedi că „avem dreptate”. Așa apare auto-convingerea. Convingerile noastre ne concentrează atenția asupra acelor aspecte din jurul nostru care le susțin.

Auto-convingerea funcționează la modul următor. Dacă avem convingerea că viață este grea, vom observa aspectele legate de obstacole. Dacă avem convingerea că viață este ușoară, vom observa resurse și oportunități. Totul vine în sprijinul nevoii psihicului de a ne da dreptate.

Când auto-convingerea devine auto-sabotaj

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, auto-convingerea devine sabotaj în 2 cazuri: (1) în relația cu sine.

“Dacă insist să cred că nu știu, nu pot, nu mă descurc, nu merit etc., voi observa în jurul meu, în diverse contexte și în atitudinea oamenilor, exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Ba chiar voi avea tendința ca și aspectele neutre să le iau personal și să le interpretez ca fiind din zona de neplăcere. Și asta se întâmplă doar pentru că acolo este atenția și imaginația mea!”, explică psihologul; (2) în relațiile cu ceilalți. “Dacă insist să cred că ceilalți nu mă văd, apreciază, înțeleg, acceptă, iubesc, susțin, respectă, că au ceva personal cu mine, voi observa în atitudinea lor exact elementele care-mi vor confirma convingerile. Mai mult, prin reacția mea la ceea ce spun și fac ei, pot chiar să-i determin să-mi răspundă exact din „povestea” care-mi displace”, declară Laura Maria Cojocaru.

Citește și:”Omul în căutarea sensului vieţii”, o capodoperă marca Viktor E. Frankl

Când auto-convingerea este utilă?

Psihologul Laura Maria Cojocaru consideră că auto-convingerea este utilă în viața noastră atunci când convingerile noastre ne ajută să creștem, să evoluăm, să ne menținem motivația către atingerea obiectivelor, să fim flexibili, să putem acceptă, ierta, iubi, respecta pe ceilalți sau chiar pe noi înșine. Astfel, auto-convingerea poate fi utilă atunci când alegem 5 aspecte de bază:

  1. Credința. Auto-convingerea ne face să credem în noi înșine și în propriile resurse, să credem în viață, să credem că fiecare „problemă” are cel puțin o soluție.

  2. Flexibilitatea. Ne ajută să rămânem flexibili în a păstra ce este util în convingerile noastre și a schimba ce nu ne mai este de folos.

  3. Acceptarea. Auto-convingerea ne îndeamnă să acceptăm că părerea noastră nu este singură valabilă și că putem găși modalități de gândire care să ne aducă mai aproape de rezultat.

  4. Curiozitatea. Ne poate ajuta să rămânem curioși în a descoperi noi și noi variante mai rapide, mai ușoare și mai plăcute pentru atingerea obiectivelor.

  5. Creativitatea. Auto-convingerea ne ajută să ne folosim creativitatea pentru a construi ceva nou și mai bun, plăcut și/sau potrivit pentru noi.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com