Asociația Pro Consumatori (APC) și-a propus să învețe consumatorii cum să înțeleagă ce este notat pe ambalajul produselor, prin campania Campania Națională de Informare și Educare: ”Să învățăm să înțelegem eticheta!”. În acest scop au achiziționat 34 tipuri de brânzeturi, din hipermarketuri și supermarketuri, și atrag atenția că unele sortimente de brânzeturi au compoziția denaturată, cu impact asupra bugetului și a sănătății celor care le consumă.

Analizele realizate de experții APC au concluziont:
-Folosirea amidonului în rețeta unor sortimente de brânză mozzarella de către unii producători, deși mozzarella se obține numai din lapte, fără adaosuri de altă natură;
-Folosirea natamicinei (E 235) în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semi-tare. Acest aditiv alimentar este folosit ca și conservant artificial cu acțiune antibiotică, antifungică și este suspect de favorizarea dezvoltării unor agenți microbieni patogeni. Totodată, poate provoca greață, vomă, anorexie, diaree și iritarea pielii;
-Folosirea în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semi-tare a aditivului (E 1105) realizat din proteine extrase din ouă, cunoscut sub denumirea de lysozyme și care poate provoca reacții alergice;
-Folosirea clorurii de calciu (E509) în unele sortimente de cașcaval, ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant.
-Folosirea nitratului de sodiu în unele sortimente de brânzeturi semi-tari. Unele studii au arătat că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

Informarea consumatorilor este singura măsură menită să-i protejeze!

„În ultimii ani asistăm la un proces de „denaturare legală” a brânzeturilor din cauza vidului legislativ din acest domeniu, fapt care a dus atât la prejudicierea economică a producătorilor onești, proces care a culminat, în unele situații, chiar cu dispariția acestora, cât și la o afectare a intereselor economice ale consumatorilor, punându-le acestora chiar sănătatea în pericol. În aceste condiții, până când prin intermediul unor legi se va interzice producția și comercializarea unor astfel de produse, singura măsură menită să-i protejeze pe consumatori rămâne informarea acestora prin realizarea de studii, care să demaște astfel de practici, încât consumatorii să nu mai achiziționeze produse de o calitate scăzută și cu încărcătură chimică ridicată, fapt ce va duce în cel mai scurt timp la dispariția unor astfel de produse datorită cererii scăzute pentru acestea, nemaiexistând astfel interesul economic din partea unor astfel de producători pentru fabricarea unor astfel de produse.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC

Studiul complet poate fi citit aici.

Credit foto: Shutterstock