Jurnalistul de poveste, Povești pe muzică, Actorie pentru cititori, conferințele de parenting pentru lectură sunt doar câteva dintre cele 120 de activități de la Narativ. Participarea este gratuită, pe baza înscrierii pe site-ul narativ.ro sau la numărul de telefon 031 821 0260. Festivalul s-a deschis în weekendul 24-25 septembrie, când aproape 1.000 de participanți și-au arătat interesul, iar pentru cel de al doilea weekend deja peste 1200 de persoane și-au rezervat un loc.

De ce este nevoie de un festival de lectură

Conform statisticilor, doar 51% dintre români citesc cărți și doar 17% din populație a vizitat o bibliotecă publică (cf. Eurobarometrului). Festivalul de lectură pentru copii Narativ cuprinde ateliere interactive și conferințe realizate de către specialiști în educația nonformală și psihologia copilului, cu scopul de a crește interesul celor mici pentru lectură și de a-i familiariza pe părinți și profesori cu tehnici moderne de a-i face pe copii să citească din plăcere.

Familii captivate de Narativ

“Semnalele primite sunt promițătoare. Avem familii care se vor întoarce în cel de al doilea weekend de festival și mulțumirile lor continuă de la terminarea primelor ateliere, ceea ce pentru noi este o confirmare că am găsit o rețetă potrivită de a-i atrage spre lectură”, spune președinta Asociației Curtea Veche, Iren Arsene Máté. “Activitățile pentru copii au fost rezervate la capacitate maximă, însă ce m-a bucurat cel mai mult a fost amfiteatrul plin de părinți. Ei au venit împreună cu cei mici și sunt sigură ca au plecat de aici (cel puțin pentru o vreme) cu idei despre cum ar trebui să facem din momentele de lectură clipe de comunicare și de sudare a familiei, astfel încât cititul să devină una dintre cele mai plăcute activități”.

Activități interesante pentru părinți și copii

Yaris, un participant de 10 ani al Festivalului, povestește plin de entuziasm experiența lui: „Am venit anul trecut la Narativ pentru că am vrut să văd despre ce este vorba şi mi-au plăcut profesorii, felul în care interacţionau cu copiii şi că am învăţat şi am făcut lucruri pe care nu poţi să le faci tot timpul, cum ar fi Teatrul de Umbre. Anul acesta am venit pentru că vreau să repet experienţa. Mi-ar plăcea să țină mai mult. Le-aş spune şi altor copii să vină pentru că nu ştiu cui să nu-i placă aici.”

În primul weekend de Narativ, cei mici au desenat, au inventat povești care mai de care mai interesante, au compus muzică, au făcut teatru, în timp ce părinții și profesorii au ascultat conferințele experților în educație și parenting Oana Moraru și Gaspár György.

Câte ceva pentru fiecare, mic sau mare

În weekendul 1-2 octombrie aventura lecturii va continua alături de speakeri și pedagogi apreciați, printre care Urania Cremene, Smaranda Nicolau, David Hughes (British Council), Adina Rosetti, Diana Vasilescu, Barna Nemethi, Răzvan Ropotan. Atelierele pornesc de la marile opere literare, precum “Odiseea” (Bandă desenată), “Mituri grecești” (Teatru de umbre), “Robinson Crusoe” (Ilustrație creativă), “Alice în Țara Minunilor” (Teatru pentru cititori), “Peter Pan” (Actorie pentru cititori).

Citește și:

Nu-i place să citească? Așa îl stimulezi!

Ateliere de lectură gratuite pentru copii la Gaudeamus

Copiii care învață să citească mai devreme sunt mai inteligenți

Sursa foto: 123rf.com