Este imposibil să nu le admiri când încep să înflorească! Tufele bogate de astilbe, cu ciucuri mari în culori calde de roșu, roz, siclam sau crem, cuceresc inima oricărei iubitoare de flori.

Astilbe este, însă, o plantă destul de pretențioasă. Trebuie să ai un loc semiumbros în grădină, în apropierea unor arbuști care țin răcoare vara, și are nevoie de un sol acid, bogat în humus, așa cum cer hortensiile sau rododendronul.

O floare exotică, dar rezistentă

Astilbe provine din regiunile montane ale Japoniei și preferă grădinile răcoroase, cu umbră de la copacii înalți. Rizomii acestor plante se sădesc la o distanță de 40 – 50 cm, deoarece cresc înalte și bine ramificate.

Sunt soiuri de astilbe care pot ajunge și la un metru înălțime, iar acestea se plantează de regulă pe lângă garduri vii sau pe lângă trandafirii din grădină. Soiurile pitice pot crește și la ghivece mari, dar vara trebuie să stea în aer liber, la umbră, pentru a face cât mai multe flori. Această plantă nu suportă spațiile închise.

Cum se îngrijesc plantele astilbe

Această floare iubește umiditatea și trebuie udată frecvent pe timpul verii. Primăvara, dacă plouă suficient, nu este nevoie să le uzi, decât dacă se usucă pământul de la rădăcină.

Perioada optimă de plantare este martie – aprilie, iar pământul trebuie îmbogățit cu puțin humus, să fie mai acid și bine drenat. În magazinele de specialitate există și îngrășământ acid, care poate fi presărat în locul în care vrei să plantezi aceste flori.

Ideal ar fi să cumperi soiuri cu mai multe culori și să plantezi cel puțin 5, 6 rizomi pentru a obține un efect spectaculos vara, când florile cresc în tufe compacte.

În jurul plantelor, poți acoperi pământul cu mulci din scoarță de conifere, care păstrează umiditatea și aciditatea solului. Totodată, coaja de brad împiedică apariția buruienilor și decorează elegant straturile de flori.

Astilbe se poate înmulți toamna, prin luna octombrie, prin divizarea tufelor mature și bine crescute. De altfel, divizarea este recomandată după ce tufele au împlinit 4 – 5 ani, pentru a le întineri și pentru a stimula înflorirea.

sursa foto: Shutterstock