Așii vitaminelor sau 4 alimente la superlativ

Așii vitaminelor sau 4 alimente la superlativ

Îţi prezentăm fructele şi legumele cu cele mai însemnate cantităţi de vitamine, minerale şi nutrienţi. Bucură-te de gustul acestor alimente cu toată încrederea, pentru efectele pe care le au asupra organismului.

 

Sfecla roşie este campionă în conținutul de vitamina A
Deşi mulţi ar putea crede că morcovii conţin cea mai mare cantitate de vitamina A, ei bine, sfecla roşie le este superioară. Mai exact, aceasta are 7000 U.I. (unităţi internaţionale) la o cantitate de 100 g, iar morcovii au, ca şi loboda, 6000 U.I. În plus, sfecla roşie mai conţine vitaminele A, B, C, E, minerale, dar şi cea mai mare cantitate de vitamina K conţinută într-o legumă.

 

Kiwi are multă Vitamina C
Fructul de kiwi conţine cea mai mare cantitate de vitamina C, iar partea cea mai nutritivă este cea de sub coajă. De asemenea, kiwi conţine luteină (o substanţă despre care se spune că reduce riscul de apariţie a cancerului, a bolilor de inimă), fibre, cupru (ajută la întărirea oaselor), potasiu, magneziu, fier, calciu, vitaminele B6, C, E, acid folic sau crom.

 

Pătrunjelul conţine mult fier și Vitamina C
O sursă foarte bună de fier, superioară chiar şi celebrului spanac este pătrunjelul. Iar marele avantaj este că se asimilează mai uşor decât în cazul altor alimente. Acest lucru se datorează vitaminei C din pătrunjel, ce favorizează procesul de asimilarea al fierului, în deosebi pentru femei. Mineralul este esenţial pentru transportul oxigenului, dar şi pentru formarea globulelor roşii din sânge.

 

Banana este bogată în potasiu și vitamine
Banana este un aliment excelent atât în alimentaţia copiilor, cât şi a adulţilor. Un fruct de dimensiune medie o are chiar şi 600 mg de potasiu, iar conţinutul bogat al acestui nutrient reduce riscul de creştere a presiunii arteriale. În cazul copiilor sporeşte capacitatea de concentrare dacă consumă banană de 3 ori pe zi. Acest fruct mai conţine vitamina A, B6, C, acid folic, magneziu, fier, zinc şi este indicată în cazurile de anemie.

 

Credit foto: Flickr