Așa previi cancerul de col uterin

Așa previi cancerul de col uterin

Este cea mai frecventă formă de cancer la româncele cu vârste între 15 și 44 de ani. Cancerul de col uterin îmbolnăvește, anual, mii de femei și ucide sute. Și când te gândești că un banal control de specialitate poate face minuni…

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne situează încă pe un nedorit loc întâi în Europa în ce privește incidența și mortalitatea cauzate de cancerul de col uterin. Și asta pentru că evităm vizita la ginecolog și refuzăm vaccinarea anti-HPV. Nicio femeie nu e ferită de risc, iar 6 mor zilnic din această cauză. Or, cancerul de col uterin este singura formă de cancer care poate fi prevenită prin vaccin. Iar depistat la timp, poate fi vindecat.

Ce e de făcut?

„Sunt două măsuri principale de prevenție: primară – vaccinarea și secundară – screening-ul. În Europa, vaccinarea anti-HPV a fost introdusă în 21 de țări, iar 7 dintre acestea au deja acoperire de 80%: Danemarca, Italia, Luxemburg, Portugalia, Spania, Elveția și Marea Britanie. La nivel mondial, s-au efectuat peste o sută de milioane de doze, fără a avea vreun efect advers serios. Din aceste statistici, ne putem da seama că vaccinul anti-HPV este unul sigur, altfel ar fi dispărut până acum.', spune Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România. De cele două metode principale de prevenție putem profita. Căci testarea periodică este disponibilă gratuit pentru toate femeile între 25 și 64 de ani, cu trimitere de la medicul de familie, în vreme ce vaccinul anti-HPV este opțional, însă tot gratuit, pentru fetele între 11 și 14 ani, la solicitarea părinților adresată medicului de familie. De menționat că vaccinul anti-HPV tetravalent protejează atât împotriva celor mai frecvente tulpini cancerigene, dar și împotriva celor care provoacă vegetații veneriene.

Cine e de vină

Deși cancerul de col poate avea mai multe cauze, principalul factor de risc îl reprezintă infecția cu virusul Papilloma Uman (HPV). Dacă te prezinți periodic la medic, pentru controale ginecologice, examenul Babeș Papanicolau, examenul HPV și colposcopie, virusul poate fi depistat la timp și infecțiile pot fi tratate. Virusul se transmite prin orice tip de contact sexual, care implică atingerea mucoasei vaginale, anale sau bucale, poate fi transmis chiar și atunci când leziunile nu sunt vizibile. Majoritatea femeilor nu știu că sunt purtătoare ale virusului, până la un control ginecologic amănunțit sau la o colposcopie.

Cancerul de col se tratează!

În funcție de stadiul de răspândire a bolii, medicul poate recomanda tratament chirurgical, radioterapie, chimioterapie  sau combinarea a două dintre aceste metode. „Procedurile chirurgicale alese în cazul cancerului de col uterin pot consta în: conizație (îndepărtarea unei porțiuni de țesut din col și din canalul cervical), vaporizare cu laser, criogenizare și excizie a țesuturilor maligne și pot ajunge chiar la exenterație pelvică (îndepărtarea colonului inferior, rectului și a vezicii urinare), histerectomie totală (scoaterea uterului și a cervixului) sau histerectomie radicală (îndepărtarea uterului, cervixului și a unei porțiuni din vagin)', spune Dr. Elena Claudia Teodorescu, de la Donna Medical Center.

Când lucrurile se complică…

În România, infecția cu HPV este asociată, în general, cu cancerul de col. Dar HPV provoacă și alte afecțiuni oncologice și dermato-venerice (vegetații veneriene sau negi genitali). 90% dintre vegetațiile veneriene sunt cauzate de infecția cu HPV și pot fi prevenite prin vaccinul tetravalent. „Această infecție cu HPV, dermatologic vorbind, poate fi cu tulpini mai agresive, din care unele au potențial oncogen. Leziuni care pot părea banale, dacă sunt netratate la timp, se dezvoltă și creează probleme grave de sănătate, inclusiv prin favorizarea dezvoltării altor infecții transmisibile pe cale sexuală. E foarte important să prevenim acest virus prin igienă și prin vaccinare', spune Prof. Dr. George-Sorin Țiplica, Șef Clinică Dermatologie 2, Spitalul Colentina, București.

Sursa foto: chamevn.com