Aparatul dentar. Ce trebuie neapărat să știi înainte de a-ți pune aparat dentar

Aparatul dentar. Ce trebuie neapărat să știi înainte de a-ți pune aparat dentar

Aparatul dentar este o soluție pentru multe probleme ale danturii. Totuși, frica de aparatul dentar este întâlnită atât la copii, cât și la adulți. Multe temeri sunt nejustificate, dar lipsa de informare îi ține pe cei care au nevoie departe de tratament.

Aparatul dentar ajută la corectarea danturii și este necesar în multe cazuri, nu doar din motive estetice, ci și medicale. Problemele pe care le poate trata aparatul dentar sunt: malocluzia, dinții înghesuiți sau spațierile dintre dinți. Lipsa de informație și existența unor întrebări încă fără răspuns cu privire la tratamentul ortodontic fac ca multe persoane să amâne începerea lui.

Dr. Mihaela Dan a răspuns la câteva dintre cele mai întâlnite întrebări despre aparatul dentar:

Pot să-mi fac o investigație RMN dacă port aparat dentar?

Aparatul dentar nu conține fier care să fie atras de câmpul magnetic, așadar nu există risc de desprindere sau rănire nici măcar cu aparatul dentar de metal, cu atât mai puțin cu bracketurile de ceramică sau safir.

Este adevărat, însă, că bracketurile de metal pot interfera cu undele magnetice și pot falsifica astfel rezultatul investigației RMN din zona capului (creier, coloana cervicală, oase maxilare, sinusuri etc). Investigațiile din orice altă zona a corpului nu vor fi afectate. Deși este puțin probabil ca medicul specialist în imagistică medicală să recomande îndepărtarea bracketurilor metalice, este bine dacă pacientul poate previziona că va urma o astfel de analiză medicală în viitorul apropiat sau mediu și să opteze, prin urmare, pentru bracketuri de ceramic sau de safir. Există pacienți care au implanturi și lucrări mult mai întinse și care nu sunt trimiși la cabinetul dentar să și le scoată', spune specialistul ortodont.

Citește și: Estetica dentară: intrebari si raspunsuri

Bracketurile aparatului dentar vor afecta vorbirea?

Nu, nimic din ce se află pe exteriorul dinților nu afectează vorbirea. Numai ceea ce se află pe interiorul dinților sau pe cerul gurii poate modifica pronunția unor sunete, deoarece limba stă parțial pe fața internă a dinților, parțial pe boltă la emiterea lor.

Orice aparat care reduce din volumul gurii (aparat mobil, disjunctor) va reduce și așa-numită cutie de rezonanță a sunetelor, însă vorbirea este extrem de rapid adaptabilă. Foarte multe persoane vârstnice au proteză pe tot cerul gurii și învață repede să se acomodeze cu ea și să vorbească clar, fără că cei din jur să afle despre problemele lor dentare', asigura Dr. Mihaela Dan.

Simt că dinții mi se mișcă de când port aparat dentar. Pot să cadă?

Tratamentul ortodontic constă în deplasarea dinților prin os până în poziția corectă prin următorul mecanism: în partea în care dintele se deplasează osul se resoarbe (topește), însă în locul în care dintele a fost înainte încă nu s-a depus os. Durează foarte mult până se depune os astfel încât dintele să fie bine fixat. Acesta este motivul pentru care dinții se mișcă și tind să revină la loc o perioada îndelungată, însă nu este un motiv de îngrijorare: nu vor cădea.

Pot să îmi scot aparatul dentar singur acasă?

Este o întrebare foarte rar întâlnită și trăsnită, venită din partea adolescenților. Răspunsul este categoric nu'.

Este adevărat că dacă mâncăm alimente dure sau lipicioase bracketurile se pot dezlipi, însă recomndarea este ca îndepărtarea aparatului să se facă de către medicul specialist, care va curăța resturile de adeziv și, mai ales, va lua amprenta pentru realizarea aparatului de contenție, pentru ca rezultatul muncii echipei medic-pacient să nu fie în zadar', atenționează specialistul ortodont.

Voi arăta ciudat cu aparat dentar?

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-ImplantMulți dintre noi, copii sau adulți, ne temem să arătăm diferit de ceilalți, dar gândul că tratamentul ortodontic va asigura un zâmbet perfect pentru tot restul vieții poate fi un motiv bun care să ne ambiționeze. În cazul celor mici, faptul că aparatul dentar este frecvent întâlnit la vârste fragede și faptul că acesta poate fi accesorizat și colorat diferit pot face ca întregul proces să pară mai distractiv', spune Dr. Mihaela Dan.

Așadar, este un lucru normal să avem întrebări înainte de începerea tratamentului ortodontic. Cel mai bun mod de a le depăși este să alegem un medic în prezența căruia să ne simțim suficient de confortabil încât să ne exprimăm temerile și care să ne îndrume cu răbdare și profesionalism către zâmbetul perfect dorit.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com