Este indicat să aplicăm aparatul dentar în perioada vacanței?

Aparatul dentar în perioada vacanței la adulți și copii peste 12 ani

Mulți români întreabă dacă este bine sau nu să își aplice aparatul dentar în perioada vacanței, însă răspunsul este diferit in funcție de vârsta pacientului, personalitatea sa, toleranța și locul unde acesta își petrece vacanța, explică medicul ortodont Georgiana Bordei.

În cazul copiilor cu vârste cuprinse între 6-12 ani, pentru a hotărî dacă sau nu să aplicați aparatul dentar în perioada vacanței, trebuie luați în calcul următorii factori, spune medicul ortodont:

  • dacă vrem să aplicăm un aparat dentar în perioada vacanței vor avea restricții alimentare și nu vor putea mânca orice,
  • vor trebui să acorde o atenție sporită igienei,
  • vor avea un ușor discomfort la vorbire,
  • dacă aparatul se desprinde în timpul vacanței ,este posibil să îi jeneze.

Citește și: 5 paşi în pregătirea danturii celui mic pentru un nou an şcolar

Aparatul dentar în perioada vacanței la adulți și copii peste 12 ani

De cealată parte, în cazul copiilor peste 12 ani și adulților aplicarea unui aparat fix în vacanță implică o jenă moderată prima săptămâna după aplicare, restricții alimentare care se mențin pe toată durata tratamentului și desprinderea unor componente ale aparatului care pot jena obrazul sau limba.

Avantajul major atunci când aplicăm aparatul dentar în perioada vacanței este fapul că suntem liberi să ne obișnuim mai repede și mai ușor cu el. Ne putem organiza mai ușor programul și mesele. Avem timp să ne obișnuim cu periajul care necesită mai mult timp. În prima săptămâna după aplicare, dacă jenează, avem timp să ne adaptăm fără să fim nevioți să mergem la serviciu sau la școală. Foarte multe persoane, în special adulții, apelează la montarea aparatului în vacanță, deoarece tolerează mult mai bine discomfortul primelor zile atunci când sunt liberi. Personal, indic aplicarea aparatelor în cazul copiilor cu minim o săptămâna înainte de vacanță, ca aceștia să aibă timp să se obișnuiască cu el și să nu apară accidente neplăcute în concediu, iar adulții de obicei au mai multă grijă și pot controla mai bine mâncarea și discomfortul', declară medicul ortodont Georgiana Bordei.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com