Faptul că tehnica medicală evoluează rapid, în beneficiul direct al paciențior, nu mai este uimitor. Acum, medicii pot face intervenții din ce în ce mai complexe. Pot salva vieților oamenilor cu boli care, până în urmă cu 20 de ani, păreau de neînvins. La fel cum invențiile din medicină reușesc să trateze diverse afecțiuni fără bisturiu.

Angiograful vede și vindecă

Așa  se întâmplă și cu angiograful. Este aparatul de extremă precizie care poate să și ”vadă” să și vindece în același timp. Astfel că bolnavul scapă de bisturiu și își rezolvă problema de sănătate într-o singură ședință. Ceea ce definește investigația angiografică (angiografia) este faptul că se pot cerceta radiologic vase de sânge chiar și de un milimetru în diametru dintr-un anumit segment al corpului. Permițând astfel specialiștilor cardiovasculari să depisteze, să diagnosticheze corect și să stabilească tratamentul optim pentru o multitudine de probleme de sănătate.

Cum tratează

Performanța acestui aparat ultra-modern este faptul că dacă în timpul investigației se identifică probleme cardiovasculare grave care pun viața pacientului în pericol, se poate interveni în aceeași ședință. Dacă pacientul își dă acordul. Există afecțiuni cardiovasculare care pun viața în pericol. Iar faptul că putem interveni în cadrul aceleiași ședințe conferă comfort psihic și fizic bolnavilor. Angiograful are aplicabilitate mare atât în investigarea cât și în tratamentul sau dilatarea unor stenoze aparținând arterelor periferice (la membrele superioare și inferioare), viscerale (precum cele renale), carotidiene (arterele de la nivelul gâtului care merg să irige creierul sau la artere coronare care vascularizează inima cât și în tratamentul endovascular al unor afecțiuni precum anevrismele (dilatările severe) de arteră aortă sau ale altor artere, stenoza severă de valvă aortică, tumorile hepatice, hemoragiile digestive.

Cel mai frecvent, angiograful se folosește în tratamentul îngustărilor (stenozelor) vasculare, procedura numindu-se angioplastie, aceasta finalizându-se în cele mai multe cazuri cu inserția, pe vasele de sânge afectate, a unui dispozitiv care se numește stent. Acesta este asemănător unei plase metalice care se poziționează în interiorul arterei și are rolul să o mențină deschisă. Pacientul care apelează la aparatul angiograf va scăpa astfel de o intervenție chirurgicală.

Cum se desfășoară investigația

Procedura se desfășoară într-o sală asemănătoare celei de operații și constă într-o mică înțepătură (puncție) la nivelul încheieturii mâinii sau la nivel inghinal unde se introduce un cateter cu substanță de contrast. Puncția nu va necesita sutură după investigație. Se va face o simplă anestezie locală, pacientul fiind în tot acest timp conștient pentru a comunica cu medicul. După investigație, pacientul va putea pleca acasă în câteva ore sau 1-2 zile, în funcție de specificul angiografiei sau angioplastiei.

Sursa foto: 123rf.com