Andreea Esca, despre iubirile ei din școală: ”Ei habar nu aveam că existăm!”

Andreea Esca despre iubirile din scoala

Școlile s-au redeschis, iar asta ne aduce fiecăruia amintiri. Unii își amintesc despre bucuria revederii colegilor, despre cum își uitau ghiozdanul acasă sau uitau în vreo zi să îmbrace uniforma, despre singura dată când chiar s-a întâmplat să le mănânce câinele tema. Andreea Esca își amintește însă despre iubirile acelor vremuri.

'Prima amintire care mi-a apărut în minte este cum îmi plăcea un coleg de clasă, în școala generală, și el mă plăcea pe mine, dar nu numai… O îndrăgea și pe colega noastră Ioana, să-i zicem.

Și într-o zi, ne-a spus că va deveni iubitul celei care la o anumită oră se va prezenta în curtea școlii, unde o să deseneze el o linie cu creta etc. Cât eram de mică și cât eram de căzută în cap după el, nu m-am dus.

Mi s-a părut o foarte mare aroganță din partea lui, și mi-a ieșit de la inimă după povestea cu pricina. Chiar dacă nu-mi cădea bine când îl vedeam apoi cu cea care se prezentase la <>. Cred că de-a lungul vieții am fost dispusă să fac foarte multe în numele dragostei, dar nu ceva care să mă facă să mă simt inconfortabil sau nu suficient de prețuită.

Ne-am revăzut după 30 de ani, la o reuniune școlară, și ne-am amuzat de povestea cu pricina…  Acum e căsătorit chiar cu o colegă de clasă, dar nu Ioana…', își începe Andreea Esca povestirile.

Răducioiu, admirat cu jund de la geam

Vedeta, pe vremea aceea o adolescentă ca oricare alta, își amintește inclusiv de un coleg de școală care avea să devină celebru. 'În aceeași perioadă îmi plăceau desigur băieții din clasele mai mari, mai ales că eu am făcut școala generală într-un liceu, un liceu sportiv, și îndeosebi îmi plăceau băieții care ieșeau în evidență. Clasic.

Toate fetele stăteam cocoțate pe geam să-l admiram pe Răducioiu, de exemplu, care era deja o tânără vedetă fotbalistică, și pe prietenul lui, și ne împărțeam în două tabere, care cu care, în timp ce ei habar nu aveau că existăm'.

Cea mai sinceră declarație de dragoste

Jurnalista își amintește și despre cea mai sinceră declarație de dragoste primită, tipică pentru acele timpuri. 'Dar cea mai simpatică poveste din gimnaziu este când unul dintre colegi mă suna (pe fix, desigur) și îmi punea la telefon, de pe casetofon, melodia lui Stevie Wonder <>, până când le-a venit părinților o notă imensă la telefon, aceștia i-au sunat pe ai mei, și <>.

Însă, pentru mine, rămâne una dintre cele mai sincere declarații de dragoste primite. Bine, alături de datul mărțișoarelor, care era tot o formă prin care colegii își exprimau atracția față de tine, ma rog… în afară de cei pe care îi obligau părinții să aducă tuturor fetelor mărțișoare', își mai amintește Andreea Esca, devenită mamă a doi copii între timp.

Primul inel din dragoste

Primul inel dăruit din dragoste a fost primit de Andreea Esca de timpuriu. Din păcate, și înapoiat. 'Aaaaa, trebuie însă să vă spun și despre un alt coleg de clasă, care a luat un inel de aur cu rubin de acasă și mi l-a adus cadou :).

Mie mi s-a părut foarte drăguț și nu am înțeles de ce mama mea s-a panicat rău când m-am lăudat cu el, mi-a ținut o ditamai polologhia și am fost nevoită să îl returnez… Era așa frumos…

Și mama care o ținea langa că băiatul l-a furat din casă. Ce, și eu îl dusesem la doctor când a fugit cu bicicleta după mine prin parc și a căzut de i-a ieșit tibia pe afară… Offf, părinții ăștia, <>', povestește Esca cu umor.

Timiditate de copil la primii fiori

Vedeta a evocat și câteva amintiri legat de niște clipe despre care nici acum nu știe ce să creadă. Era sau nu era dragoste? 'Apoi, erau băieții de care nici nu te prindeai dacă îți fac curte sau sunt doar foarte bine educați și asta pentru că erau atât de timizi, încât nu dădeau niciun semn clar… Adică, eu nu știu nici acum (și cred că nici el) dacă băiatul care venea cu mine până acasă, doar ca să pot urca cu liftul pâna la etajul 7, mă plăcea altfel decât ca pe o bună prietenă și colegă de clasă, din clasa întâi…

Dar el mi-a reamintit la aceeași întrevedere școlară de după 30 de ani', că făcea asta.

Mai exact, eu fiind foarte slabă, nu pornea liftul cu mine, așa că el cobora din tramvai cu câteva stații mai repede decât ar fi trebuit, ca să mă conducă pe mine până la bloc, să mă urce cu liftul și apoi își continua drumul spre casă. Nu e un gest minunat? Pe care atunci nu l-am sesizat nicidecum, pentru că eram niște copii. Probabil că doar mă gândeam <>…'.

Despre săruturile înghesuite pe caloriferele de pe holuri

Andreea Esca a fost una dintre fericitele care au câștigat titlul de Miss Boboc, la liceu. Era o tânără populară și s-a bucurat din plin de această perioadă. 'La liceu, am început rapid să primesc mesaje în bancă, de la diverși băieți, după ce am câștigat concursul de Miss Boboc. Numai că mereu ești mai interesată de cei care nu te caută… Lăsând asta la o parte, cred că abia aceasta este vârsta de la care, zic eu, poți să trăiești adevărate povești de dragoste, povești despre care n-am să spun decât că au fost extrem de frumoase.

Iar atunci când mă gândesc la liceu, mă gândesc la flori și bilețele, convorbiri telefonice (tot pe fix) de ore și ore, săruturi înghesuite pe caloriferele de pe holuri, sau furate într-o pauză de 5 minute sau la burduful troleibuzului 90, tabere și excursii, petreceri aniversare și bănci din Cișmigiu, pizza cu pește de la <> și profiterol la cofetăria hotelului București (Radisson), inele <> de la magazinul Sofia de pe Dorobanți, drame periodice încheiate cu împăcări memorabile, căutări și descoperiri, și multă muzică și poezie…

O perioadă extrem de importantă pentru sufletul meu. O perioadă definitorie emoțional, de care mi-e dor la fiecare început de an școlar.  Atât pentru acum, aveți legătura…. Vouă, cum v-au fost iubirile din timpul școlii?', își sfârșește Esca istorisirea, scrisă pentru A list magazine.

Foto: Arhivă personală/A list magazine

Vezi și Andreea Esca și fiica ei, Alexia, s-au pozat în costum de baie, în vacanța din Grecia. Fanii sunt în delir

Citește și: