Alimente și plante care regenerează ficatul: Usturoiul

Usturoiul activează enzime care ajută la eliminarea toxinelor. În plus, aree doi compuși naturali (alicina și seleniul), care demarează procesul de curățare și de protejare a ficatului. Mai mult, usturoiul reduce nivelul colesterolului și al trigliceridelor, care-l pot supraîncărca. Folosește usturoi proaspăt. Consumă doi-trei căței pe zi și înglobează-l în preparate culinare cât mai des.

Alimente și plante care regenerează ficatul: Lămâia

Lămâile și grepfrutul sunt o sursă importantă de vitamina C, pectină și antioxidanți. De aceea, stimulează procesul natural de regenerare a ficatului. Sunt de folos și în cazul în care ai mâncat prea mult sau prea gras. Grepfrutul conține o flavonoidă care ajută la descompunerea grăsimii. Atenție! Dacă iei anumite medicamente pe rețetă, consultă medicul. Acesta poate interacționa cu anumite medicamente.

Alimente și plante care regenerează ficatul: Sfecla roșie

Sfecla roșie conține beta-caroten, care stimulează și îmbunătățește funcționarea ficatului. Este și un purificator natural al sângelui. Adaugă sfeclă proaspătă în meniul tău zilnic.

Alimente și plante care regenerează ficatul: Ceaiul verde

Ceaiul verde contribuie la eliminarea toxinelor și a depozitelor de grăsime. Poate preveni anumite boli ale ficatului și-l protejează de efectele negative ale alcoolului. Un studiu arată că persoanele care beau zilnic ceai verde au un risc mai scăzut de a dezvolta cancer la ficat. Consumă maximum două-trei căni de ceai verde pe zi. Băut în exces poate avea efect advers.

Alimente și plante care regenerează ficatul: Avocado

Avocado susține detoxifierea ficatului prin compușii săi benefici. Grăsimile monosaturate reduc densitatea ”colesterolului rău”. În plus, are minerale și vitamine care susțin buna funcționare a ficatului.

Alimente și plante care regenerează ficatul: Turmericul

Turmericul îmbunătățește capacitatea de a procesa grăsimile. Un compus al său, curcumina ajută la regenerarea celulelor hepatice. Pe lângă folosirea lui în preparate culinare, poți face ceai de turmeric. Amestecă un sfert de linguriță de turmeric cu un pahar de apă și adu la fiert. Bea de două ori pe zi timp de două săptămâni.

Alimente și plante care regenerează ficatul: Merele

– Merele sunt un aliment ieftin și foarte sănătos. După cum spune proverbul, mănâncă un măr pe zi pentru a ține medicul departe. Este valabil și în ce privește buna funcționare a ficatului. Merele sunt o sursă bună de pecitină, o fibră solubilă care ajută la eliminarea toxinelor din tractul digestiv și a colesterolului din sânge.

Alimente și plante care regenerează ficatul: Ghințura, bună pentru ficat

Rădăcina de ghinţură stimulează secreţia salivară şi a sistemului digestiv, până la nivelul ficatului. Se recomandă în anorexie, dispepsii, problemele digestive cauzate de producerea în cantitate insuficientă a sucului gastric, în afecţiunile hepatice şi ca tonic general. Preparatele standardizate pe bază de ghinţură au acţiune antipiretică şi antiparazitară. Se face un decoct din rizomi și rădăcini. Se fierbe o linguriţă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi înainte de masă. Este contraindicată în gastrite hiperacide, ulcer gastric şi peptic. Nu se cunosc efecte adverse în perioada gravidităţii sau lactaţiei. Produsele din ghinţură pot da dureri de cap persoanelor sensibile.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com