Alimente care previn bolile cardiovasculare recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor

Alimente care previn bolile cardiovasculare recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor: fructe. O mână de femeie ține un măr, o lămâie, o prună și o piersică

Află care sunt alimente care previn bolile cardiovasculare recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor. Nu sunt doar sănătoase, ci și delicioase. Nu ezita să le incluzi și tu în meniul familiei tale!

Ucigașul numărul 1 în momentul de față sunt bolile cardiovasculare. Conform statisticilor, 1 din 4 oameni mor din cauza unui infarct sau a unui atac vascular cerebral. Ceea ce face ca boala să avanseze și să amenințe viața este 'depunerea lentă și progresivă a colesterolului și sărurilor de calciu pe pereții arterelor. Acestea formează plăci de ateroame (de unde şi denumirea de ateromatoză). Ateroscleroza este o boală degenerativă a arterelor, având ca origine aceste ateroame. Ateroscleroza este cauza principală a accidentelor vasculare', explică dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Alimente care previn bolile cardiovasculare recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor: fructe

În opinia specialistului, cele mai importante produse vegetale indicate sunt:

  • Afinele, consumate ca atare (până la 500 g pe zi).
  • Arahidele — datorită proporţiei mari de acizi graşi nesaturaţi, duc la scăderea colesterolemiei, fiind utile prin aceasta şi în ateroscleroză. Se consumă ca atare, crude.
  • Fragii au acţiune uşor hipotensoare și diuretic-depurativă. Se consumă ca atare, de preferinţă dimineaţa. Atunci când e posibil se recomandă cure cu 300-500 g până la 1,5 kg pe zi. Este util și siropul de fragi, consumat în cantități mici.
  • Lămâile se consumă ca atare cu miere sau sub formă de limonadă.
  • Merele și prunele se consumă ca atare.
  • Strugurii – se poate face o cură cu must. Se începe cu 0,5 l pe zi, în trei reprize cu o oră înainte de mese. După două săptămâni, se poate crește treptat consumul ajungându-se până la doi l pe zi. Se menţine acest nivel două-trei zile, după care se scade până la cantitatea iniţială, urmându-se pe toată perioada sezonului strugurilor.

Citește și: Alimente care scad glicemia și previn diabetul de tip II!

Alimente care previn bolile cardiovasculare recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor: legume

  • Ceapa — prin fluidificarea sângelui, contribuie la efectul antiaterosclerotic. Se consumă ca atare sau în salate, în cantitate de minimum una-două cepe pe zi.
  • Sparanghelul, consumat ca atare, în salate şi preparate culinare uşoare.
  • Tomatele micşorează vâscozitatea sângelui. Se consumă ca atare.
  • Usturoiul duce la scăderea nivelului colesterolului din sânge. Se consumă ca atare, minimum doi-trei 'căței' pe zi.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com