Alimente ”cheie” pentru sănătatea ta

Alimente ”cheie” pentru sănătatea ta

Viaţa activă și stilul de alimentaţie sunt importante pentru sănătatea ta. Nu degeaba se spune că suntem ceea ce mâncăm. O stare bună începe, în primul rând, prin alegerile corecte.

 

Ceea ce mănânci în fiecare zi îți influenţează sănătatea și starea de bine. O dietă aleasă cu atenţie, care să includă și alimente 'cheie' poate să scadă riscul apariţiei şi dezvoltării multor boli.

Peştele

Nutriționiștii recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână, dar e de preferat să fie fiert, copt sau preparat la grătar.
Somonul, tonul, păstrăvul, heringul şi sardinele sunt bogaţi în acizi graşi omega-3 care îmbunătăţesc procentul de colesteron bun şi scad nivelul de triglyceride, protejând organismul împotriva bolilor cardiace. Acizii graşi omega-3 ajută şi la menţinerea tensiunii arteriale şi pot reduce riscul de aritmie cardiacă.

Leguminoasele

Fasolea, mazărea, lintea sunt bogate în proteine, înlocuind cu succes carnea, şi au puţine grăsimi. Ajută la micşorarea colesterolului rău, iar mineralele pe care le conţin ajută la menţinerea tensiunii arteriale.

Nucile şi migdalele

Nucile sunt surse bogate de fosfor, zinc, cupru, fier, potasiu şi vitamina E şi nu conţin grăsimi saturate. Migdalele conţin mult caciu, fier, vitamina E şi riboflavin. Fructele oleaginoase trebuie consumate cu măsură. Porţia indicată este de 30 de grame, adică aprox. 7 nuci sau 20 de migdale. Acestea echivalează cu echivalentul în proteine a 30 de grame de carne.

Fructele de pădure

Afinele, murele, zmeura, fragii, căpşunele sunt bogate în antioxidanţi şi substanţe numite flavonoide, care scad riscul apariţiei cancerului şi al bolilor cardiovasculare.

Cerealele integrale

Datorită conţinutului bogat în fibre, o cantitate mică de cereale dă senzaţie de saţietate. Consumul acestora scade riscul de apariţie al bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 şi chiar a unor forme de cancer.

Roşiile

Conţin vitamina C, vitamine din complexul B, precum şi fier şi potasiu. De asemenea, în roşii se găseşte antioxidantul numit licopen care, conform studiilor, poate ajuta la scăderea riscului unui infarct miocardic şi al cancerului de prostată.

Broccoli şi conopida

Atât broccoli cât şi conopida conţin multă vitamina C, fibre şi au puţine grăsimi şi calorii. Broccoli mai conţine şi o cantitate însemnată de vitamina A. Pe lângă aceste legume, varza (de Bruxelles, creaţă) conţin substanţe care pot reduce riscul unor forme de cancer.

 

Este necesară varietatea alimentelor

'Unul dintre principiile de bază ale unei alimentații sănătoase este varietatea, consumarea unei game cat mai largi de alimente, evitând pe cât se poate monotonia și repetitivitatea. Consumând diverse alimente din fiecare grupă alimentară avem șansa să ne acoperim toate necesitățile nutriționale.
De-a lungul istoriei umanității s-a dovedit faptul că un regim alimentar monoton conduce la apariția unor carențe, dintre care unele pot fi foarte grave. Omul modern poate avea impresia că mănâncă variat, pentru că alimentele vin ambalate și prezentate diferit, însă este destul de ușor să ne păcălim. Putem să mâncăm variat doar în condițiile în care analizăm conținutul fiecărui aliment, în special cele ambalate și să recurgem la alimente ușor de identificat.' (dr. Şerban Damian, nutriționist acreditat CIO, Centrul de Nutriție Superfit)

Dr. Serban Damian poza nou mic

dr. Șerban Damian

Credit foto: Shutterstock