Alimente care ascund mai multă sare decât ți-ai imaginat

Alimente care ascund mai multă sare decât ți-ai imaginat

Alunele prăjite, chipsurile sau covrigeii conțin multă sare, drept pentru care mulți dintre noi le consumă cât mai rar. Dar multe alte alimente care par inofensive au un adaos de sare mai mare decât te-ai fi așteptat.

Combinațiile de semințe și fructe uscate

Toată lumea le apreciază și le consideră o gustare sănătoasă și sățioasă între mese. Cu toate acestea este bine să citești cu atenție eticheta, deoarece în toate combinațiile de semințe și fructe se adaugă sare. În primul rând pentru că le sporește aroma plăcută și, în al doilea rând, pentru că rezistă mai mult pe raft.

Fulgii de porumb

Și fulgii de porumb cu sana sau cu iaurt constituie o gustare sănătoasă. Dar multe produse de acest gen conțin, consumate împreună, mai multă sare decât are nevoie organismul tău zilnic. O cană cu sana și porție de fulgi de porumb poate avea aproximativ 1 gram de sare.

Măslinele în saramură

Măslinele sunt gustoase tocmai pentru că sunt conservate în sare. Dar 100 de grame de măsline poate conține peste 2 grame de sare și este bine să le mănânci în combinație cu alimente foarte puțin sărate.

Crema de brânză la cutie

Are gust dulceag, este de obicei combinată cu smântâna și îți lasă impresia că nu este aproape deloc sărată. Dar și brânza dulce la cutie conține sare. Citește cu atenție eticheta și vezi ce cantitate de sodiu conține, dacă ții un regim cât mai sărac în sare.

Și pâinea are mai multă sare decât ai crede

Franzela obișnuită nu se vinde cu etichetă și nu stă nimeni să întrebe vânzătoarele câtă sare conține. Dar procentul este întotdeauna mai mare decât te-ai aștepta. Surprinzător, pâinea de calitate, coaptă în cuptor, și care este de obicei mai scumpă, conține mai mult sodiu decât franzelele ieftine. 100 g de pâine pe vatră poate să conțină aproximativ 0,5 g de sare.

Ciocolata caldă

N-ai crede, dar pudra de cacao aromată din care îți faci ciocolata caldă conține aproape 7% din necesarul de sare pe zi. Sarea intensifică aroma de cacao și acționează ca un conservant, de aceea producătorii folosesc o cantitate mai mare chiar și pentru băuturile dulci.

Conservele de pește

Multă lume alege peștele conservat în suc propriu sau în ulei de măsline fiind convinsă că astfel conține mai puțină sare. Dar chiar și cele mai sănătoase conserve de pește tot conțin aproximativ 200 – 300 mg de sodiu la 100 de grame. În mod normal, ar trebui să conțină sub 140 mg de sare, ca să se încadreze în standardele sănătoase.

sursa foto: 123rf.com