Alimente care ajută la eliminarea excesului de apă din organism

exces apa organism

Greutatea corporală fluctuează din cauza apei reținute organism. Surplusul cauzează senzația de balonare și trebuie eliminat cu ajutorul anumitor alimente diuretice. Acestea contribuie, de asemenea, la reducerea hipertensiunii apărute din cauza consumului prea mare de sodiu și ajută la eliminarea toxinelor prin urină. În afară adăugarea de greutate în plus la  cântar, excesul de apă din organism duce la umflarea membrelor superioare și inferioare și apare, de regulă, în urma activității fizice deficitare.

 

Iată care sunt alimentele recomandate pentru a elimina retenția de apă din organism

Castraveții

Aceste legume au un conținut ridicat de apă și de acid cafeic, cel care ajută la eliminarea lichidelor din organism. De asemenea, nutrienții din castraveți contribuie la eliminarea acidului uric din rinichi. În plus, sunt săraci în calorii, ceea ce îi face alegerea ideală în dietele de slăbit.

Merișoarele

Sunt pline de oxidanți și de vitamina C, ceea ce ajută la eliminarea excesului de apă. De asemene,a merișoarele conțin un compus nondializabil, care previne infecțiile la rinichi, la vezică și la tractul urinar.

Pepenele roșu

Pepenele roșu conține 92% apă și e plin de vitamine și de minerale cu efectdiuretic.

Țelina apio

Tijele de țelină apio conțin cumarină, cea care previne tensiunea arterială ridicată și ajută la purificarea organismului prin eliminarea apei reținute. Ușurează digestia și diminueaza balonarea.

Ghimbirul

Acesta poate fi conumat în ceai sau infuzat. Ghimbirul favorizează digestia și  eliminarea toxinelor din corp și este considerat a fi unul dintre cele mai diuretice alimente.

Lămâile

Lămâile ajută la eliminarea bacteriilor dăunătoare și previn infecțiile tractului urinar, elimină senzația de balonare și detoxifiază organismul. Lămâile conțin potasiu, care contribuie la întărirea imunității.

Scorțișoara

Acest condiment ține pofta de mâncare sub control, contribuie la îmbunătățirea sistemului imunitar și la curățarea organismului. Se poate face o cura cu scoțișoară dizolvată într-un pahar cu apă.

 

 

Opinia specialistului

Andreea Zegheanu, nutriționist

andreea zegheanu nutriționist

Renunță la semi-preparate, la dulciuri, gătește cât de des poți acasă!

Retenția de apă nu este o afecțiune în sine, ci este o repercursiune al unui dezechilibru sau al unei disfunctii. Cel mai important, înainte de luarea oricărei măsuri, este să te consulți cu medicul tău pentru a descoperi cauza.

Ca strategie nutrițională, reducerea cantității de sodiu va facilita eliminarea surplusul de apă. Alimentele procesate conțin cantități mari de sodiu sub forma sării și a aditivilor pe bază de sodiu. Renunță la semi-preparate, la dulciuri, gătește cât de des poți acasă și pune accent pe consumul de fructe și legume bogate în potasiu precum: bananele, cartofii, avocado, rosiile și ciupercile.

În plus, majorarea cantității de apă pe care o bem zilnic va ajuta la eliminarea surplusului. Deși este contraintuitiv, când bem mai multă apă, corpul elimină surplusul stocat ca răspuns la o hidratare necorespunzătoare.

 

Foto: Josefin, Dose Juice /Unsplash