Alimente alcaline, de ce este bine să le consumăm

Alimente alcaline, de ce este bine să le consumăm

Dieta bazată pe alimente alcaline reduce excesul de acid din organism și previne apariția bolilor. Alimentele alcaline au un ph mai mare de 7.

Dieta bazată pe alimente alcaline are o mulțime de beneficii asupra sănătății organismului uman.

Multe dintre alimentele pe care le consumăm sunt toxice sau acide și au un efect nociv asupra corpului.

Pentru a menține un nivel constant al ph-ului din organism este necesar să fie consumate alimente alcaline.

În acest mod ajutăm sângele să se mențină în limite normale, în ceea ce privește ph-ul acestuia.

Aciditatea mare crește riscul de îmbolnăvire a organelor care au rolul de a secreta acizi – intestine, plămâni, ficat, piele, rinichi.

De aceea, este indicat ca alimentația să se compună din produse alcaline în majoritate, și mai puțin alimente acide.

Ce produse sunt alimente alcaline

– bere, apă minerală, vin alb, sparanghel, pepene roșu, mere, fasole verde, ridichi, conopida, cartofi, țelină, banane, spanac.

Din această categorie mai fac parte cerealele și leguminoasele, verdeața, semințele, germenii, dar și ceaiurile, kefirul, laptele prins, iaurtul simplu nepasteurizat, laptele proaspăt de vacă și capră.

Pe lista alimentelor alcaline sunt fructele precum pepenele galben, perele, ananasul, smochinele, papaya, mango, dovleacul.

Alimente alcaline puternice sunt lămâile și pepenele roșu

Alimente alcaline moderat sunt considerate merele, germenii, caisele, avocado, broccoli, varza, dovleceii, porumbul, salatele, ierburile, piersicile, etc.

Mai este și categoria alimente alcaline ușor alcătuită din migdale, varză de Bruxelles, nuca de cocos proaspătă, castraveți, vinete, gălbenușul de ou fiert, laptele de capră, maioneza de casă, laptele de soia, tofu, ciupercile, măslinele, ceapa, drojdia, germenii.

Ca dulciuri alcaline există sucul de trestie de zahăr, extractul de stevia, siropul de orez brun.

După cum se poate observa, în dieta alcalină nu prea se regăsește carnea și produsele din carne, acestea fiind alimente acide.

Recunoști un aliment alcalin după conținutul de minerale – calciu, magneziu, sodiu, fier, siliciu, magneziu.

Tendința de a consuma multe zaharuri care nu conțin și minerale suficiente fac ca depozitele de minerale ale organismului să fie consumate mai repede.

Ph-ul organismului uman

Organismul uman își păstrează pH-ul în jurul valorii de 7.35 – 7.45, iar abaterea de la acești indici anunță instalarea unor afecțiuni.

Atunci când pH-ul sângelui scade cu mult sub 6.8 sau peste 7.8, celulele încetează să mai functioneze, iar persoana în cauză își pierde funcțiile vitale.

Un pH ideal al sângelui este de 7.4, fiind mai alcalin decât acid.

Termenul pH este folosit ca o abreviere pentru hidrogenul potențial (se măsoară concentrația de ioni de oxigen).

Dieta echilibrată trebuie să conțină și alimente acide, acestea nefiind nocive organismului dacă sunt consumate în cantități limitate și moderate.

Sursa foto Flickr