Alimentația în timpul alăptării: ce alimente sunt indicate și ce trebuie să eviți când alăptezi

Alimentația în timpul alăptării: ce alimente sunt indicate și ce trebuie să eviți când alăptezi

Alimentația în timpul alăptării are o deosebită importanță atât pentru cel mic, cât și pentru proaspăta mămică. Alimentele trebuie alese cu grijă, astfel încât să nu îi facă rău bebeșușului, iar mama să beneficieze de substanțe nutritive din belșug. Multe mămici se tem că trebuie să renunțe la anumite alimente sau băuturi. Să vedem cum stau lucrurile în privința dietei în timpul alăptării!

Alimentația în timpul alăptării: alimente permise și interzise

Diversitatea și echilibrul sunt cuvintele-cheie care definesc alimentația în timpul sarcinii. Este important să mănânci atât alimente bogate în proteine, cât și în carbohidrați și grăsimi sănătoase, care te ajută să te simți sătulă mai mult timp. Carbohidrații complecși, precum cerealele integrale, fructele și legumele proaspete, oferă corpului nu numai substanțe nutritive esențiale, pe care nu le poți găsi în produsele bogate în zahăr sau amidon, ci și energia de care ai atâta nevoie în perioada alăptării.

Este important să ai o alimentație diversificată, bogată în vitamine și minerale de care și tu, și bebelușul tău aveți nevoie. Iată câteva alimente indicate în perioada alăptării:

Pește gras (somon)  – conține acid docosahexaenoic (DHA), unul dintre cei doi principali acizi grași polinesaturați de tip Omega3, care sprijină dezvoltarea sistemului nervos al bebelușului. De asemenea, peștele poate restabili echilibrul emoțional al mamei. Statisticile arată că între 10 și 15% dintre proaspetele mămici se confruntă cu depresie postpartum, iar alimentația poate juca un rol important în rpevenirea sau tratarea acestei probleme. Cu toate acestea, nu este indicat consumul exagerat de pește în timpul sarcinii, deoarece poate conține mult mercur, care poate ajunge la bebeluș prin intermediul laptelui matern. Sunt de evitat peștii precum tonul și peștele-spadă.

Alimente bogate în grăsimi sănătoase – ulei de rapiță, de măsline, de pește, precum și avocado, măsline, nuci și semințe. Limitează consumul de grăsimi trans și saturate, care sunt nesănătoase. Acestea se găsesc în carnea grasă, laptele cu conținut mare de grăsime, uleiuri de palmier și de cocos. unt.

Ouă – conțin acizi DHA, mai ales dacă păsările au fost hrănite cu semințe de in.

Legume cu frunze verzi și fasole – sunt bogate în acid folic, extrem de benefic atât în timpul sarcinii (previne defectele de naștere, precum spina bifida), cât și în perioda alăptării, deoarece ajută la regenerarea celulară. Potrivit American Pregnancy Organization, cele mai indicate alimente bogate în acid folic sunt fasolea, spanacul și verziturile în general.

Lapte – este o sursă bună de calciu, mineral de care femeile care alăptează au mare nevoie în această perioadă. Conform National Institutes of Health, femeile pierd între 3 și 5% din masa osoasă în timpul alăptării. Chiar dacă aceste procente pot fi recuperate ulterior, consumul de alimente bogate în calciu în timpul alăptării nu face decât bine.

Fructe proaspete – sunt de preferat ananasul, avocado, mango, pepenele galben, kiwi, pepenele roșu și grepfrutul, fructe care au un conținut redus de pesticide. În schimb, sunt de evitat merele, căpșunile, piersicile, nectarinele, strugurii și afinele.

Carne slabă, din surse ecologice – este permisă carnea de pui, de curcan, de vită, inclusiv carnea de porc, dar mai degrabă mușchiulețul. pe cât posibil, trebuie consumate alimente din surse locale cât mai sigure, nepoluate și netratate cu diverse substanțe chimice.

Alimente picante – chiar dacă multe proaspete mămici cred că iuțimea alimentelor le face rău micuților, adevărul este că bebe are numai de câștigat dacă în laptele matern găsește o diversitate cât mai mare de alimente, inclusiv picante. El își va dezvolta astel papilele gustative și va accepta mai târziu alimente solide cu diferite gusturi. Unele mame spun însă că anumite alimente, precum broccoli, varza, varza de Bruxelles, lactatele, ciocolata, citricele, usturoiul și ardeii iuți, îi irită pe bebeluși, cauzându-le gaze intestinale. Cert este că doar experimentând îți vei da seama ce anume îi face bine și ce nu bebelușului tău.

Apă filtrată – este de preferat în detrimentul celei îmbuteliate; cea din urmă conține chimicale care pot dăuna sănătății bebelușului, care are un sistem imunitar fragil. Specialiștii recomandă limitarea consumului de cafea și băuturi care conțin cafeină în timpul alăptării la cel mult 300 mg/zi, deoarece există riscul ca bebelușul să devină agitat și să aibă probleme cu somnul.

Alcool – da, poți bea un pahar cu vin pe zi, dar trebui să ții cont de momentul zilei. Este de preferat să nu alăptezi 2-3 ore după ce consumi alcool, pentru că acesta trece în lapte și, implicit, ajunge în organismul copilului, car va fi somnoros și apatic.

Alimentația în timpul alăptării trebuie să fie bogată în vitamine și minerale benefice atât mamei, cât și bebelușului. Chiar dacă tentația de a da jos kilogramele acumulate în timpul sarcinii este mare acum, încearcă să eviți dietele cât timp alăptezi, pentru a nu priva micuțul de substanțele nutritive care îi vor „clădi' sistemul imunitar.