Ai o noră incapabilă. Ce faci?

soacra critică o nora incapabilă

Ai devenitde curând soacră sau ai deja multă experiență. Și ai o noră incapabilă… Este un dezastru în bucătărie și în gospodărie. Ce faci? Intervii de dragul copilului tău sau îi lași să moară de foame și din cauza mizeriei din casă?

Poate părea puțin probabil ca doi adulți să se descurce chiar atât de prost. Totuși, multe mame gândesc așa despre copiii lor adulți. Te afli printre ele? Ai o noră incapabilă și un băiat care nu-și poate purta singur de grijă?

Cum să te porți cu o noră incapabilă

Specialistul nostru spune care ar fi cea mai bună abordare a situației, în cazul în care ai o noră care nu se descurcă deloc cu menajul. Poți să-i sari în ajutor sau nu. Reacția cea mai potrivită în această situație ”depinde foarte mult și de atitudinea norei” este de părere psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Este oare un dezastru în bucătărie pentru că este prea ocupată cu serviciul, pentru că nu a fost învățată acasă sau pentru că nu dorește să învețe?”. În funcție de răspunsul la această întrebare poți ști și tu cum ar fi bine să reacționezi.

Acceptă lucrurile așa cum sunt

Toate soacrele și norele ar trebui să ia adânc aer în piept și să accepte situația. Nicio soacră nu e mulțumită de nora ei. În ochii soacrelor, orice noră e incapabilă. Întotdeauna se poate mai bine și nimic nu e suficient de bun pentru copilul tău, mai ales dacă este băiat.

Pe de altă parte, generația de azi este mai puțin preocupată de gospodărie. Părinții au crescut fetele fără să le pună prea mult la treabă, cu gândul că vor învăța ele când se mărită și că trebuie să se bucure de copilărie și să învețe bine la școală.

Serviciile din ziua de azi sunt solicitante și cu greu îți mai vine după 8-10 ore de muncă să te ocupi și de treaba în casă. Dar, din fericire, există și mai multe înlesniri – aparate mai performante, mașini de spălat și alte ustensile accesibile tuturor care ne ușurează munca la domiciliu.

Atunci când intențiile sunt bune

”Atâta timp cât intențiile norei sunt bune, dar din diferite motive (carieră, sănătate, lipsă de educație) nora are carențe majore în gospodărie, soacra poate să încerce să o ajute cât poate”, spune specialistul.

”Dacă situația materială o permite, poate fi angajată și o bonă pentru copil sau o femeie care să o ajute la treabă, însă cineva trebuie să preia conducerea și inițiativa. Dacă relația dintre cele două este una bună, sinceră și deschisă, ele pot colabora, își pot împărți sarcinile, pot prelua și învăța una de la cealaltă”.

Din această ecuație soțul nu trebuie să lipsească, mai ales dacă a apărut și un copil. ”Creșterea lui necesită eforturi mari din partea tuturor și o colaborare între toți membrii familiei”, adaugă el.

Stiluri diferite de a vedea lucrurile

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Până la urmă, soacra poate înțelege că nora este diferită, dar, dacă au ca scop binele familiei, cele două pot găsi o cale de a colabora. Și pentru noră este greu să facă parte dintr-o familie în care soacra le știe pe toate, este inflexibila și închisă la schimbare. E greu când ți se pune eticheta de noră incapabilă.

Dacă, însă, tânăra doamnă își dovedește valoarea și eficiența în anumite treburi casnice poate „câștiga puncte” chiar pe terenul soacrei. În timp, va reuși să primească și o anumită apreciere din partea soacrei. Ar trebui ca înainte să încerce să o influențeze să stabiliească o relație de încredere cu ea și să-i câștige repectul. Doar așa vor putea începe cele două colaborarea și chiar schimbările în familie.”

Sursa foto: 123rf.com