Ceai de sunătoare împotriva depresiei
Cea mai cunoscută utilizare pentru care era cunoscută sunătoarea este de antidepresiv. Combate depresiile ușoare și anxietatea. Studiile medicale arată că are efectul de a dezactiva inhibitorii serotoninei. Același efect îl au și cele mai cunoscute medicamente de sinteză antidepresive, precum Prozac.
Sindromul premenstrual
Multe femei au observat că dacă beau zilnic ceai de sunatoare, nu mai au anumite simptome ale sindromului premenstrual, cum sunt depresia, oboseala și anxietatea. Cercetătorii americani de la Institute of Psychological Studies au observat că femeile între 18 și 45 de ani care sufereau de sindrom premenstrual au experimentat o îmbunătățire a stării fizice și psihice în urma tratamentului cu sunătoare.
Simptomele menopauzei
Vindecarea rănilor
În Antichitate, uleiul de sunătoare se aplica pe răni, arsuri, vânătăi și înțepături de insecte pentru a grăbi vindecarea. Uleiul are efecte antioxidante, antibacteriene și antivirale și are un bun efect și în tratamentul hemoroizilor și al eczemelor.
Migrene
Sunătoarea poate fi eficientă în tratarea migrenelor persistente. Are efectul de a bloca receptorii durerii care provoacă sâcâitoarele dureri de cap.
Cancer
Sunătoarea poate fi de folos pacienților care suferă de cancer de piele. Un studiu realizat în Spania arată că hiperforina, o substanță pe care o conține oprește dezvoltarea celulelor canceroase.
Alzheimer și demență senilă
Un studiu suedez demonstrează că sunătoarea poate proteja împotriva plăcilor numite beta-amiloid care sunt legate de apariția Alzheimerului și a demenței senile.
Notă: Tratamentele alternative nu înlocuiesc tratamentele clasice. Dacă suferi de o problemă de sănătate gravă, întreabă-ți medicul înainte de a apela la fitoterapie și nu renunța la terapia recomandată de el.
Citește și:
Remedii naturale pentru hernia hiatală
Cum te lași de fumat cu ajutorul remediilor naturale
Sursa foto: 123rf.com / Evgenii Zadiraka