Adevărul despre celulită. Explicațiile dermatologului despre cele mai întâlnite mituri despre celulită

Adevărul despre celulită. Explicațiile dermatologului despre cele mai întâlnite mituri despre celulită

Celulita, cunoscută și drept coajă de portocală ca urmare a aspectului pe care îl conferă pielii, poate afecta ambele sexe. Este mai comună la femei, din cauza distribuției diferită a straturilor de grăsime, mușchi și țesut conjunctiv. Află tot adevărul despre celulită.

Fiind o problemă întâlnită atât de frecvent, de-a lungul timpului au circulat o serie de păreri mai mult sau mai puțin adevărate cu privire la cauzele care duc la apariția ei și metodele de tratament. Dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, a explicat care este adevărul despre celulită. Vezi care dintre părerile comune despre celulită sunt susținute și de dovezi științifice și merită luate în considerare.

Citește și: S-a săturat să-și retușeze fotografiile în bikini: 'Ghici ce, e celulită!'. Celebra cântăreață recunoaște că până acum toate pozele au fost modificate

Adevărul despre celulită. De ce apare

Adevărul este că nu se cunoaște ce cauzează celulita. Cauza exactă a celulitei nu este cunoscută, dar se pare că rezultă dintr-o interacțiune între țesutul conjunctiv de la suprafața pielii și stratul de grăsime care se află chiar sub el. La femei, țesutul adipos și țesutul conjunctiv sunt dispuse pe verticală, iar dacă celulele grase ies prin stratul de piele, acest lucru conferă aspectul de celulită. La bărbați, țesutul are o structură încrucișată, ceea ce poate explica de ce sunt mai puțin susceptibili decât femeile să prezinte celulită', explică specialistul dermatolog.

Iată câteva dintre cele mai comune teorii cu privire la această problemă a pielii și află adevărul despre celulită:

1. Celulita este cauzată de toxinele din corp – MIT

Unele produse anticelulitice promit să ajute la ameliorarea celulitei prin eliminarea impurităților și toxinelor din organism, însă eficiența lor nu este susținută de dovezi științifice.

Celulita apare atunci când depunerile de grăsime subiacente încep să se împingă prin straturi de fibre de colagen, sau țesut conjunctiv, cel mai adesea în zona feselor și a coapselor, dar și pe brațe sau abdomen. Țesutul conjunctiv poate fi slăbit ca urmare a unui dezechilibru hormonal, în lipsă de exerciții fizice și tonus muscular, din cauza excesului de grăsime și a circulației slabe, dar siguranță nu din cauza prezenței toxinelor în organism', explică Dr. Laurențiu Vlădău.

Citește și: Cum scapi de celulită prin metode naturale

2. Adevărul despre celulită: Celulita se agravează odată cu vârstă – Adevărat

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, corpul lor produce mai puțin estrogen – un hormon care ajută la menținerea unei bune circulații a vaselor de sânge. Mai puțin estrogen înseamnă o circulație mai slabă, ceea ce poate însemna și o scădere a producției de colagen și descompunerea țesutului conjunctiv vechi, factori care favorizează apariția celulitei', spune specialistul dermatolog.

3. Persoanele slabe nu au celulita – Mit

Cu cât stratul adipos este mai mare, cu atât este mai probabil aspectul de coajă de portocală a pielii. Însă celulita este o problemă cu care se confruntă femeile de toate formele și dimensiunile, chiar și cele foarte slabe, care fac mișcare și au o alimentație foarte sănătoasă.

Citește și: 8 moduri sănătoase prin care poți să scapi de celulită

4. Adevărul despre celulită: Exercițiile fizice pot reduce aspectul de celulita – Adevărat

Din păcate, nici măcar exercițiile fizice nu vor îndepărta celulita definitiv – dar în multe cazuri mișcarea poate ajuta la prevenirea sau îmbunătățirea aspectului acesteia. Celulita apare atunci când fibrele conjunctive aflate sub piele își pierd elasticitatea, dar întinderea și întărirea lor, pe lângă eliminarea excesului de grăsimi, poate fi de ajutor.

„Consolidarea și tonifierea mușchilor din zonele predispuse la apariția celulitei va ajuta la crearea unui aspect mai neted al pielii, dând iluzia că celulita este mai puțin vizibilă. Exercițiile care vizează fundul și coapsele sunt indicate, precum și antrenamentele de forță, care construiesc mușchii și stimulează circulația', recomandă Dr. Laurențiu Vlădău.

5. Cremele sunt eficiente în tratarea celulitei – Parțial adevărat

Studiile au descoperit că produsele care conțin retinoizi pot aduce anumite efecte temporare în tratamentul celulitei, la fel ca și cremele sau scruburile cu ingrediente stimulante, cum ar fi cofeina, ghimbirul și ceaiul verde sau negru, cu efect benefic în îmbunătățirea circulației și descompunerea depozitelor de celule grase.

Citește și: 4 remedii eficiente ca să scapi de celulită

6. Adevărul despre celulită: Procedurile neinvazive sunt eficiente în tratarea celulitei – Adevărat

Tratamentele laser, radiofrecvența și masajul anticelulitic au fost folosite de câțiva ani pentru a reduce aspectul de coajă de portocală a pielii și deși rezultatele lor nu sunt permanente, aceste proceduri noninvazive sunt eficiente pe termen scurt. „În general, aceste tratamente vor funcționa mai bine decât produsele de îngrijire care promit aceleași efecte, dacă se efectuează numărul necesar de ședințe și tratamentele lunare de întreținere', spune specialistul dermatolog.

7. Adevărul despre celulită: Fumatul poate afecta aspectul celulitei – Adevărat

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, Clinica Hebra DermatologieExistă dovezi științifice care susțin faptul că fumatul îngreunează circulația vaselor de sânge, ceea ce va avea efecte și asupra aspectului pielii. Fumatul poate afecta formarea fibrelor de colagen, ceea ce favorizează întinderea și deteriorarea mai rapidă a țesutului conjunctiv al pielii, permițând ca grăsimile subiacente să devină vizibile. În plus, efectele dăunătoare ale fumatul asupra frumuseții nu se opresc aici: acest obicei favorizează apariția ridurilor și a îmbătrânirii premature, lasă pielea uscată și ternă și este un factor important în apariția de vergeturi', spune Dr. Laurențiu Vlădău.

Citește aici despre cum să te lași de fumat cu ajutorul remediilor naturale.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com