Florina Cercel a fost înmormântată azi, cu onoruri militare. A fost emoționant! Marii actori i-au adus un ultim omagiu

Florina Cercel a fost inmormantata

Actriţa Florina Cercel a fost înmormântată, joi, cu onoruri militare, pe Aleea Artiştilor din Cimitirul Bellu. La ceremonie, au fost trase trei salve de foc de militari ai Regimentului 30 Gardă Mihai Viteazul. 

 Anterior, sicriul cu trupul neînsufleţit al actriţei Florina Cercel a fost coborât pe scările Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB) în aplauzele a peste 100 de persoane, colegi din teatru, dar şi admiratori care au ţinut să îi aducă artistei un ultim omagiu.

Una dintre cele mai emoționante declarații a fost făcută de actrița Carmen Tănase: „Ne-am cunoscut la filmările de la «Inimă de ţigan». M-a înconjurat cu foarte multă atenţie, ceea ce era onorant pentru mine. Sunt 15 ani de atunci.

A fost omul de care m-am sprijinit de câte ori am avut nevoie şi a sprijinit pe oricine a avut nevoie. Florina era o forţă. O simt în continuare lângă mine. O să-mi fie mai greu când o să simt să pun mâna pe telefon şi nu o să mai am cum să o sun.

Ea nu concepea să nu mai urce pe scenă. Florina a luat momentele vieţii aşa cum au venit. Nu a făcut o mare dramă. A fost un om discret şi am auzit-o eu spunând că ar vrea discreţie şi la înmormântarea ei”.

Declarație de dragoste

Actorul Vladimir Găitan a povestit cum a cunoscut-o pe regretata actriță, trecută în neființă marți. A dezvăluit și că a fost îndrăgostit de ea o vreme. „Acum foarte mulţi ani am fost repartizat la Timişoara şi efectiv m-am îndrăgostit de ea. I-am spus acum la bătrâneţe, când prietenia ne-a apropiat, şi a râs. <>, mi-a răspuns.

Aşa vreau să mi-o amintesc, zâmbind. M-a rugat să nu vin să o văd în ultimele zile, dar vorbeam la telefon. A fost lucidă până în ultima clipă. L-a primit pe părinte, s-a spovedit. Era o femeie mândră şi cochetă”, a mai spus acesta.

Un ultim omagiu i-a adus şi David Saranga, ambasadorul Statului Israel în România.

'E vorba, în primul rând, de o admiraţie din partea mea pentru o mare actriţă şi în al doilea rând despre faptul că doamna era o prietenă foarte bună cu Israel. În 2009, Ministerul Turismului din Israel a declarat-o ambasador al bunăvoinţei, după ce a petrecut vara în Ţara Sfântă. (…)

Acum 20 de ani am văzut-o, dar, din nefericire, acum, când m-am întors în România, nu am mai avut acest prilej. Dar o să o ţin mine ca pe o mare actriţă', a spus David Saranga.

Un an de doliu

'În aceste momente eu am o singură convingere – că aceşti oameni şi-au făcut datoria pe deplin aici, printre noi, şi acum rămâne să ducem noi mai departe ce au lăsat ei şi cu ceea ce ne-am îmbogăţit pe noi.

Dacă mă gândesc în mod special la Ţuca, atunci mai am ceva cu care rămân, şi cred că rămân nu numai eu, ci toţi cei care au cunoscut-o sau au văzut-o măcar o dată, – cu privirea ei, cu capacitatea ei de a se uita la tine şi prin tine', a spus Demeter Andras. Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Actorul Ion Caramitru, a remarcat că în ultima vreme au plecat, ”cu o viteză incredibilă, colegi de prim rang – Carmen Stănescu, Damian Crâşmaru, Ilinca Tomoroveanu, Ţuca Cercel şi Monica Ghiuţă'.

Printre cei care au venit să îi aducă un ultim omagiu marii actriţe s-au mai numărat Marius Bodochi, Catrinel Dumitrescu, Ion Caramitru, Ioan Andrei Ionescu, Ana Ciontea, Adela Mărculescu, Rodica Mandache.

Fotografii: Libertatea

Vezi și Florin Piersic, devastat de moartea Florinei Cercel: „ Florina Cercel m-a iubit…'

Citește și: