Actorul Omar Sharif a fost condus pe ultimul drum

Actorul Omar Sharif a fost condus pe ultimul drum

Legedarul actor egiptean Omar Sharif, celebru pentru rolurile din 'Lawrence al Arabiei' și 'Doctor Jivago' a fost înmormântat, ieri, la Cairo. La ceremonie au luat parte rude și personalități ale vieții culturale egiptene.

Omar Sharif, născut Michael Demitri Shalhoub, și ale cărui presații cinematografice în 'Lawrence al Arabiei' și 'Doctor Jivago' au devenit legendare, a murit vineri, la Cairo, la vârsta de 83 de ani.

Funeraliile au avut loc ieri, 12 iulie, într-o moschee din capitala egipteană, iar după rugăciunea tradițională sicriul, înfășurat cu o pânză neagră imprimată cu versete din Coran și cu un drapel egiptean, a fost dus la cimitir.
Starul arab s-a stins din cauza unei crize cardiace. El mai suferea și de maladia Alzheimer, care l-a forțat să renunțe la actorie în anul 2012. După aceea, Omar Sharif începuse să meargă destul de des la cazinouri și să participe la jocuri de noroc, pentru a-și învinge singurătatea, după cum declara chiar el în presa internațională.

Globul de Aur, Leul de Aur și Premiul César

Ultima apariție într-un film a lui Omar Sharif a fost în 'Rock The Casbah', de Laila Marrakchi, încheind o carieră remarcabilă. Prima producție cinematografică în limba engleză în care a jucat a fost 'Lawrence al Arabiei', pentru care a fost recompensat cu Globul de Aur și a fost nominalizat la Premiul Oscar (ambele pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, 1963).

În anul 2003 a obținut Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Veneția, iar în 2004 a primit Premiul César pentru cel mai bun actor, în 'Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran'. În afara platourilor de filmare era jucător de bridge și a scris o carte pe acest subiect.

Credit foto: Wikimedia.org