8 semne și simptome că ai un deficit de proteine

8 semne și simptome că ai un deficit de proteine

Îți prezentăm care sunt semnele și simptomele că ai un deficit de proteine pentru a lua măsuri la timp. O anumită categorie de oameni este mai predispusă. Află mai multe detalii.

Puțini nutrienți sunt la fel de importanți ca și proteinele.

Proteina este blocul de bază al mușchilor, pielii, enzimelor și hormonilor și joacă un rol esențial în toate țesuturile organismului.

Cele mai multe alimente conțin unele proteine. Ca urmare, deficitul de proteine adevărat este rar în țările dezvoltate.

Cu toate acestea, unii oameni pot fi în continuare în pericol.

Deficiența conduce la diferite probleme de sănătate, în timp ce aportul scăzut poate provoca schimbări subtile în corp, în timp.

10 alimente pentru oase puternice. Ce este bun pentru sănătatea oaselor

8 semne și simptome că ai un deficit de proteine – ce înseamnă

Deficitul de proteine este atunci când aportul de proteine nu este în măsură să îndeplinească cerințele corpului.

Se estimează că un miliard de oameni din întreaga lume suferă de ingestia inadecvată de proteine.

Problema este deosebit de severă în Africa Centrală și Asia de Sud, unde până la 30% dintre copii primesc prea puțin proteine din dieta lor.

Anumite persoane din țările dezvoltate sunt, de asemenea, în pericol.

Aceasta include vegetarienii și veganii care urmează o dietă dezechilibrată, precum și persoanele vârstnice instituționalizate și pacienții spitalizați.

Deși deficitul de proteină adevărat este mai puțin frecvent în lumea occidentală, unii oameni obțin cantități foarte scăzute din dieta lor.

Proteina prea mică poate provoca schimbări în compoziția corporală care se dezvoltă pe o perioadă lungă de timp, cum ar fi pierderea musculară.

Alimente care accelerează îmbătrânirea. Ar trebui să le consumi cu moderație

Forma cea mai severă de deficit de proteine este cunoscută sub numele de kwashiorkor.

Acesta apare cel mai adesea la copiii din țările în curs de dezvoltare în care foametea și dietele dezechilibrate sunt comune.

Deficitul de proteine poate afecta aproape toate aspectele legate de funcția organismului. Ca rezultat, este asociat cu multe simptome.

Unele dintre aceste simptome pot să apară chiar și atunci când deficitul de proteine este marginal.

Acestea sunt enumerate mai jos, împreună cu câteva simptome tipice de kwashiorkor (stare profundă de malnutriție, deficit de calorii).

8 semne și simptome că ai un deficit de proteine

1. Edemul

Edemul, care se caracterizează prin piele umflată și pufoasă, este un simptom clasic al kwashiorkor.

Oamenii de știință cred că este cauzată de cantități scăzute de albumină serică umană.

Albumina este cea mai abundentă proteină din partea lichidă din sânge sau plasma sanguină.

Una dintre funcțiile principale ale albuminei este menținerea presiunii oncotice – o forță care atrage lichid în circulația sanguină.

În acest fel, albumina previne acumularea de cantități excesive de lichid în țesuturi sau în alte compartimente ale corpului.

Datorită nivelurilor reduse de albumină serică umană, deficitul de proteină severă conduce la scăderea presiunii oncotice.

Ca urmare, fluidul se acumulează în țesuturi, provocând umflarea.

Din același motiv, deficitul de proteine poate duce la acumularea de lichid în interiorul cavității abdominale.

O burtă umflată este un semn caracteristic al kwashiorkor.

Rețineți că edemul este un simptom al deficienței severe a proteinelor, care este puțin probabil să se întâmple în țările dezvoltate.

Factori de risc pentru cancerul mamar – ce ar trebui să știe orice femeie

2. Ficat gras

Un alt simptom comun al kwashiorkor este un ficat gras sau acumularea de grăsime în celulele hepatice.

Netratată, afecțiunea se poate dezvolta în boală hepatică grasă, determinând inflamație, cicatrizare hepatică și potențial insuficiență hepatică.

Ficatul gras este o afecțiune comună la persoanele obeze, precum și la cei care consumă mult alcool.

De ce apare în cazurile de deficit de proteine este neclar.

Studiile sugerează că o sinteză defectuoasă a proteinelor care transportă grăsimi, cunoscute sub numele de lipoproteine, poate contribui la această afecțiune.

3. Probleme cu pielea, părul, unghiile

Deficitul de proteine își lasă adesea amprenta pe piele, păr și unghii, care sunt în mare parte făcute din proteine.

De exemplu, kwashiorkor la copii se caracterizează prin tencuirea sau divizarea pielii, înroșirea și petele de piele depigmentată.

Subțierea părului, culoarea sa estompată, pierderea părului (alopecia) și unghiile fragile sunt, de asemenea, simptome comune.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca aceste simptome să apară decât dacă aveți o deficiență serioasă de proteine.

4. Pierderea masei musculare

Mușchii sunt cel mai mare rezervor de proteine din organism.

Atunci când proteina dietetică este în cantități mici, organismul tinde să ia proteine din mușchii scheletici.

Acest lucru se întâmplă pentru a păstra mai multe țesuturi importante și funcții ale corpului.

Ca urmare, lipsa de proteine duce la pierderi musculare de-a lungul timpului.

Chiar și insuficiența proteică moderată poate provoca risipă musculară, în special la vârstnici.

Un studiu la bărbați și femei în vârstă a constatat că pierderea mușchilor a fost mai mare în rândul celor care au consumat cele mai mici cantități de proteine.

Acest lucru a fost confirmat de alte studii care arată că un consum crescut de proteine poate încetini degenerarea musculară care vine odată cu vârsta înaintată.

8 beneficii pentru sănătate ale iaurtului grecesc

5. Risc crescut de fracturi ale oaselor

Mușchii nu sunt singurele țesuturi afectate de aportul scăzut de proteine.

Oasele sunt, de asemenea, în pericol. Dacă nu consumați suficiente proteine poate slăbi oasele și crește riscul fracturilor.

Un studiu la femeile aflate în postmenopauză a constatat că un consum mai mare de proteine a fost asociat cu un risc mai mic de fracturi de șold.

Cel mai mare consum a fost legat de un risc redus de 69%, iar proteinele de origine animală au avut cele mai mari beneficii.

Un alt studiu efectuat la femeile aflate în postmenopauză, cu fracturi de șold recente.

Studiul a arătat că administrarea a 20 de grame de suplimente de proteine pe zi timp de jumătate de an a dus la scăderea pierderii osoase cu 2,3%.

6. Probleme de creștere la copii

Insuficiența aportului de proteine poate întârzia sau preveni creșterea la copii.

Proteina nu numai că ajută la menținerea masei musculare și osoase, dar este, de asemenea, esențială pentru creșterea corporală.

Astfel, deficiența sau insuficiența este deosebit de dăunătoare pentru copiii ale căror organisme de creștere necesită o aprovizionare constantă.

De fapt, oprirea/stagnarea în dezvoltare este semnul cel mai comun al malnutriției din copilărie.

În 2013, aproximativ 161 de milioane de copii au suferit o creștere redusă.

Studiile de observație arată o puternică asociere între aportul scăzut de proteine și creșterea încetinită.

Oprirea din creștere este, de asemenea, una dintre principalele caracteristici ale kwashiorkor la copii.

7. Creșterea severității infecțiilor

Alimentația prea puțină proteină poate afecta capacitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor, cum ar fi răceala comună.

Un deficit de proteine poate, de asemenea, să influențeze sistemul imunitar.

Funcția imună afectată poate crește riscul sau severitatea infecțiilor, un simptom comun al deficienței severe a proteinelor.

De exemplu, un studiu efectuat la șoareci a arătat că, în urma unei diete cu proteine de 2%, a fost asociată cu o infecție gripală mai severă.

Această dietă a fost comparată cu o dietă cu proteină 18%.

Chiar și aportul marginal scăzut de proteine poate afecta funcția imună.

8. Apetit crescut și consum de calorii

Consumul scăzut de proteine poate crește pofta de mâncare.

Un apetit mai mare este benefic în momente de deficit alimentar și poate favoriza creșterea în greutate, dar și obezitatea când alimentele sunt din abundență.

Deși apetitul slab este unul dintre simptomele unei deficiențe severe de proteine, opusul pare să fie adevărat pentru forme mai ușoare de deficiență.

Când aportul de proteine este inadecvat, organismul încearcă să vă restabilească statutul de proteină prin creșterea poftei de mâncare, încurajându-vă să găsiți ceva de mâncat.

Dar un deficit de proteine nu conduce în mod inevitabil dorința de a mânca, cel puțin nu pentru toată lumea.

Poate crește selectiv pofta de mâncare a alimentelor savuroase, care tind să fie bogate în proteine.

Acest lucru poate ajuta cu siguranță în momente de lipsă a alimentelor.

Dar problema este că societatea modernă oferă acces nelimitat la alimente sărate, bogate în calorii.

7 alimente pe care nu ar trebui să le mai consumi. Ce variante sănătoase alegi

Multe dintre aceste alimente convenționale conțin anumite proteine.

Cu toate acestea, cantitatea de proteine din aceste alimente este adesea considerabil scăzută în comparație cu numărul de calorii pe care le furnizează.

Ca rezultat, consumul redus de proteine poate duce la creșterea în greutate și la obezitate, o idee cunoscută sub numele de ipoteza de pârghie a proteinelor .

Nu toate studiile susțin ipoteza, însă proteina este în mod evident mult mai satioasă decât carbohidrații și grăsimile.

Aceasta este o parte a motivului pentru care consumul crescut de proteine poate reduce aportul caloric global și poate contribui la scăderea în greutate.

Dacă vă este foame tot timpul și aveți dificultăți în menținerea aportului de calorii sub control, încercați să adăugați niște proteine slabe la fiecare masă.

De câte proteine are nevoie organismul uman

Nu toată lumea are aceeași nevoie privind proteinele.

Aceasta depinde de mulți factori, inclusiv greutatea corporală, masa musculară, activitatea fizică și vârsta.

În mod evident, greutatea corporală este cel mai important determinant al cerințelor de proteine.

Ca urmare, recomandările sunt de obicei prezentate în grame pentru fiecare kilogram sau kilogram de greutate corporală.

Doza zilnică recomandată (DZR) este de 0,4 grame de proteine pentru fiecare kilogram de greutate corporală (0,8 grame per kg).

Cercetătorii estimează că acest lucru ar trebui să fie suficient pentru majoritatea oamenilor.

Acest lucru se traduce la 66 grame de proteine pe zi pentru un adult ce cântărește 75 kg.

Pentru sportivi, Colegiul American de Medicină Sportivă recomandă un aport zilnic de proteine variind de la 0,5 la 0,6 grame pentru fiecare kilogram de greutate corporală (1,2-1,4 grame per kg).

Acest lucru ar trebui să fie suficient pentru întreținerea musculară și recuperarea formării.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt de acord cu cât este de ajuns.

Societatea Internațională de Sport Nutriție recomandă zilnic 0,9 grame de proteină per kilogram de greutate corporală (2 grame per kg) pentru sportivi.

La fel ca sportivii, adulții mai în vârstă par să aibă, de asemenea, cerințe mai ridicate de proteine.

În timp ce DZR este în prezent aceeași pentru adulții vârstnici și tineri, studiile arată că acestea sunt subestimate.

Ele ar trebui crescute la 0,5 până la 0,7 grame per kilogram de greutate corporală (1,2-1,5 grame per kg) pentru persoanele în vârstă.

Pur și simplu, dacă sunteți mai în vârstă sau mai activ din punct de vedere fizic, cerințele zilnice de proteine sunt probabil mai mari decât DZR actuală de 0,4 grame per kilogram de greutate corporală (0,8 grame per kg).

Cele mai bogate surse de proteine includ pește, carne, ouă, produse lactate și leguminoase.

Îți punem la dispoziție un dicționar medical de boli, semne, simptome și metode de tratament, care să te ajute să afli mai multe despre corpul tău și despre modul în care el funcționează.

Sursa foto

Loading...