8 mituri despre lactate și brânzeturi

8 mituri despre lactate și brânzeturi

Despre lapte, brânză şi iaurt circulă numeroase mituri referitoare la conţinutul lor, dar şi despre cât sunt de recomandate aceste lactate pentru siluetă. Dacă sunt acestea adevărate sau nu, ne lămureşte dr. Ciprian Constantin.

 

În cazul femeilor, laptele indicat pentru consumul în diete este cel cu 1,5% grăsime.

PARŢIAL ADEVĂRAT

Laptele semidegresat poate fi o opţiune, însă este minoră, în raport cu alte surse de grăsimi în alimentaţie. Să presupunem că s-ar consuma 500 ml lactate zilnic.

Aportul de lipide ar fi de 15 g de lipide pentru 3% (adică 135 kcal) şi de 7,5 g lipide pentru 1,5% (adică 67,5 kcal). Oricum, dacă se optează pentru o dietă cât mai săracă în lipide şi cu un control strict asupra acestora, da, este de preferat laptele cu 1,5% grăsime.

Laptele dietetic (0,1% grăsime) conţine amidon.

FALS

Laptele este similar de la o marcă la alta, prin conţinutul de grăsimi, cel puţin aşa este afişat de către marii producători. Nu conţine amidon, aşa cum susţin unii profani. Exemplu (citare site producător): lapte UHT degresat 1l, 0,1% grăsime, are ca ingrediente: lapte degresat, omogenizat, grăsime 0,1%, ultrapesteurizat UHT, valoare energetică: 31,7 kcal/100 ml. Informaţii nutritive/100 ml produs: proteine 3,2 g, glucide 4,5 g, lipide 0,1 g.

Laptele cu 3% grăsime este recomandat în principal bărbaţilor, mai ales celor care practică exerciţii fizice.

PARŢIAL ADEVĂRAT

Laptele mai gras poate fi recomandat persoanelor active, care au un necesar enegetic mai mare. Singurul neajuns al laptelui este că reprezintă o sursa de grăsimi saturate, alături de alte produse lactate. Oricum, acest aliment ar trebui să fie inclus în meniul fiecăruia, deoarece este o sursă importantă de calciu.

Laptele favorizează scăderea în greutate.

FALS

Nu există o legătură fermă între pierderea în greutate şi consumul de lapte. Acesta este parte a dietei, iar cantitatea şi calitatea lui ar trebui controlate într-o cură de slăbire.

Cel mai indicat iaurt este cel cu 2% grăsime, pentru că varianta 0,1% conţine mai mult amidon.

FALS

Nu este adevărat. Un producător de lactate afişează conţinutul în proteine, glucide şi lipide. Numai conţinutul în lipide este modificat, şi în urma acestei schimbări minime apare şi senzaţia gustului de „amidon” sau „cretă”, care domină în varianta de 0,1%.

Brânza recomandată în cura de slăbire este cea dietetică de vacă.

ADEVĂRAT

Brânza proaspătă, slabă, de vacă este indicată ca parte a unei diete de scădere în greutate. Are destul de puţine calorii, astfel încât să ajute la scăderea ponderală. Iar pentru menţinerea greutăţii, cantitatea uzuală de consum ar fi de 50-150 g brânză pe zi.

În cura de îngrăşare se recomandă orice tip de brânză.

FALS

Brânza grasă este opţiunea pentru cura de îngrăşare. Pentru consumul zilnic, nu există o limită de cantitate, însă trebuie supravegheată o astfel de tentativă pentru consecinţele ulterioare.

Consumul de brânză, lapte şi iaurt este indicat dimineaţa.

FALS

Nu sunt perioade ale zilei „dedicate” consumului acestor alimente.

 

Tabel orientativ cu conținutul de calorii raportat la 100 g /100 ml de produs:

  • Brânză de vaci degresată (0,2%) 71 kcal
  • Brânză de vaci 201 kcal
  • Brânză feta 264 kcal
  • Mozzarella 247 kcal
  • Caş de oaie 280 kcal
  • Caş de vacă 254 kcal
  • Iaurt (0,1%) 35 kcal
  • Iaurt (2,8%) 55 kcal
  • Iaurt (3%) 58 kcal
  • Perle de brânză cu iaurt 83 kcal
  • Telemea de capră 269 kcal
  • Telemea de oaie 247 kcal
  • Telemea de vacă 273 kcal
  • Kefir (slab) 34 kcal
  • Kefir (2,5%) 51 kcal
  • Kefir (3,5%) 58 kcal
  • Sana (2%) 50 kcal
  • Lapte de vacă (0,1%) 36 kcal
  • Lapte de vacă (1,5%) 50 kcal
  • Lapte de vacă (1,8%) 49 kcal
  • Lapte de vacă (3%) 62 kcal
  • Lapte de bivoliţă 116 kcal
  • Lapte de capră 70 kcal
  • Lapte de oaie 113 kcal
  • Lapte bătut (2%) 47 kcal
Dr. Ciprian Constantin

Dr. Ciprian Constantin, Şef Departament Nutriţie şi Diabet,  Spitalul Militar Central 'Carol Davila'

Credit foto: 123rf.com