Chiar dacă nu gătești prea des și nu te consideri o bucătăreasă talentată, este suficient să știi câteva trucuri care te vor ajuta să pregătești cele mai gustoase mâncăruri.

Sosul de soia

Pare exotic, dar nu se mai folosește doar în bucătăria orientală. Sosul de soia îmbină gustul dulce, cu cel sărat și cu cel acru. Are un gust aparte, numit umami, și aduce o savoare unică preparatelor. Pune o lingură sau două de sos de soia la tocănițele de carne, la orez sau la supele cu rădăcinoase. Vei simți imediat diferența și vor fi mai gustoase!

Amidonul din porumb

În urmă cu câțiva ani, era folosit mai mult în bucătăria americană, dar nu strică să ai și tu în casă un pachet cu amidon din porumb. Pune o lingură de amidon la omleta din 3 ouă. Va fi mai pufoasă, mai gustoasă și se va coace mai repede.

Temperatura uleiului pentru prăjit

Ingredientele sau alimentele pe care vrei să le prăjești ies mult mai gustoase dacă le adaugi în tigaie când uleiul are temperatura potrivită. Încinge întotdeauna uleiul înainte! Ține minte să pui legumele la prăjit când încep să apară bule mici de aer în jurul lingurii de lemn. Iar carnea se pune la prăjit când apar primii aburi deasupra uleiului încins.

Ceai negru pentru pâine bine rumenită

Dacă vrei ca pâinea pe care o faci în casă să capete o crustă bine rumenită și ademenitoare, adaugă în aluat câteva linguri de ceai negru. Acest truc merge de minune și pentru chifle, cornuri sau cozonaci.

Vanilia bună și la salată, și la cafea

Vei fi surprisă să afli că vanilia nu se folosește doar la prăjituri sau înghețată. Pune un strop de vanilie și în cafeaua pe care o fierbi la ibric sau în salata de legume, indiferent de care ar fi ele. Vanilia merge bine și cu fructele și cu legumele. Iar salata ta va avea un gust excelent!

Oțet pentru pilaf și preparate din orez

Dacă vrei să ai cele mai gustoase mâncăruri din orez, adaugă o lingură de oțet după ce boabele de orez s-au fiert bine. Oțetul, fiind acid, va face orezul mai crocant și mai gustos. În timp ce se fierbe, mâncarea cu orez sau pilaful va mirosi puțin a oțet, dar aroma lui se va estompa în câteva minute.

Trucuri pentru aluaturi pufoase

Dacă nu ai mult timp la dispoziție să aștepți până dospește și crește aluatul de cozonac, de gogoși sau de cornuri, pune aluatul într-o pungă etanșă și apoi pune-l într-un vas cu câteva degete de apă caldă. De la căldură, aluatul va crește mai repede. Iar dacă vrei să fie mai pufos, adaugă un cartof mic dat pe răzătoarea cea mai fină!