Atenţie la alimente
Fermentarea în tubul digestiv a anumitor alimente ca: fasolea, varza, năutul, prunele, smochinele, curmalele, sucul de mere sau de prune duce deseori la apariţia balonării. Consumă mai mult alimente cu o fermentaţie slabă ca anghinarele, mărarul, sparanghelul, lăptuca, fructe ca papaya, ananas, căpşuni, zmeură, pepene, kiwi, carnea roşie sau cea de pui, orezul brun, porumbul integral ori de secară. În plus, poţi adăuga mâncărurilor tale coriandru, chimen sau busuioc.

Lactate, cu măsură
Evită consumul mare de lactate. Este posibil ca lactoza ingerată să nu fie digerată corespunzător, motiv pentru care simţi senzaţia de balonare. Evită produsele lactate pe bază de lapte integral şi brânzeturile grase. Preferabil este să optezi pentru iaurturi.

Nu mânca pe fugă
În timp ce mănânci, nu te grăbi. Rezervă-ţi 15 minute pentru tine. Mestecă bine alimentele şi nu vorbi. În acest fel nu vei inhala mai mult aer decât este necesar şi îţi vei uşura digestia. Evită să bei apă în timpul mesei. Cea mai recomandată variantă este la un interval de 30 de minute înainte sau după masă.

Fără băuturi carbogazoase
Atât apa cât şi sucurile carbogazoase sunt neindicate dacă ești predispus(ă) la balonare. Gazele acestora blochează tubul digestiv, provocând o dilatare a pereţilor stomacului şi a intestinelor, urmată de o senzaţie de tensiune şi de umflare a abdomenului.

Mai puţină fructoză
Fructoza este un îndulcitor natural care creşte predispoziţia de producere a gazelor şi poate da senzaţia de balonare. Mănâncă cu atenţie alimentele bogate în fructoză ca: miere, dulceaţă, ciocolată, sirop de fructe, gem şi stafide.

Evită guma de mestecat
Cu cât mesteci mai des gumă de mestecat, cu atât va intra mai mult aer în tubul tău digestiv. De asemenea, guma conţine o cantitate însemnată de sorbitol, un îndulcitor artificial, care favorizează formarea gazelor şi senzaţia de balonare.

Și stresul poate fi un factor
S-a constatat că stările tensionate, anxietatea, neliniştea acţionează şi ele asupra tubului digestiv, făcându-l mai sensibil. Poate provoca contracţii ale intestinelor, ce afectează digestia și accentuează senzaţia de stomac. Poţi combate stresul prin activităţi recreative ca plimbări, înot, exerciţii fizice sau diverse excursii.

 

Credit foto:

Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri
Parteneri