7 pași să pui la murat orice legumă îți place. Metoda rapidă

7 pași să pui la murat orice legumă îți place. Metoda rapidă

Să pui la murat orice legumă nu este un lucru care să necesite cursuri intensive, ci puțină atenție pentru a face ceva foarte gustos. Cine ar refuza un castravete sau un morcov murat?

Să pui la murat legumele sau să le cumperi

Desigur, a doua variantă este cu mult mai simplă, la îndemână și te scutește de spațiul pentru depozitarea borcanelor.

Dacă alegi să cumperi murăturile, atunci nu uita să citești eticheta de pe fiecare sortiment cumpărat pentru a te asigura că merită să-l iei.

Dacă vrei să le pui tu la murat este și mai bine, căci oricine poate face acest lucru, cu atenție la pașii de urmat.

Poți pune la murat aproape cam orice fel de legumă, chiar și fructe – sfecla roșie, morcovii, castraveții, gogoșarii, smochinele, prunele, strugurii și multe altele care se pretează la acest proces.

Metoda rapidă de a pune la murat legumele sau/și fructele

Această metodă presupune păstrarea borcanelor la frigider, nu în cămară.

Modul de fermentare este puțin diferit de cel clasic cu care ne-am obișnuit.

Cel mai adesea se folosește apa, oțetul, sarea, zahărul, condimentele.

Odată preparate, murăturile vor fi gata de consumat în câteva zile.

Cele mai bune sunt cele proaspete, ferme, fără lovituri.

Le poți mura în ce formă dorești, întregi sau felii, cât să încapă bine în borcane.

O saramură clasică are părți egale de apă și oțet, apoi poate fi ajustată după preferințe.

Poate fi folosit aproape orice tip de oțet, mai puțin cel balsamic – este mult prea concentrat.

7 pași să pui la murat orice legumă îți place. Metoda rapidă

1. Pregătește legumele

Spală bine legumele și curăță-le de orice mizerie.

Sunt legume care se pretează mai bine la murat dacă sunt curățate de coajă, altele dacă sunt ușor opărite (morcovi, fasole verde, ardei iute, ghimbir, sfecla roșie, varza de bruxelles).

Dacă le oprești, pune la fiert 340 gr de apă la fiecare 450 gr de legume. Se lasă în apa fiartă 2 minute.

Se pun în borcane după ce apa s-a răcit.

2. Pregătește borcanele

Spală bine borcanele cu apă și detergent de vase, clătește-le bine, bine, apoi le usuci. Alege borcane cu capac.

3. Împarte legumele

După ce ai pregătit legumele pentru murat, împarte-le în borcane după preferințele și gusturile tale.

Pune legume în borcan cât să lași loc și saramurii să pătrundă printre ele și să le acopere.

4. Potrivește gustul saramurii

În saramura pentru murături poți pune ce arome îți plac. Amestecă diferite condimente și vezi care îți place cel mai mult.

Poți face o saramură din

– 1/2 linguriță semințe de chimen

– 1/2 linguriță turmeric

– 1/2 linguriță semințe de mărar

– 1/2 linguriță semințe de muștar

– 1/2 linguriță amestec murături

– 1 ardei iute

– 1 fir de oregano proaspăt

– 2-3 fire de mărar proaspăt.

Poți prepara saramura și din

– ierburi proaspete ca rozmarinul, cimbrul, etc

– ierburi uscate ca rozmarin, cimbru, oregano, măghiran, etc

– condimente întregi – semințe de muștar, piper, dafin, usturoi, ceapă, etc

– condimente praf – boia afumată, piper cayenne, etc.

5. Cum faci saramura

Aceasta poate fi mai dulce sau mai acrișoară, după gusturi.

Saramură acrișoară

– 3 căni oțet alb

– 3 căni apă

– 2 linguri sare plus alte 2 lingurițe de sare

– 2 linguri zahăr

Pune toate ingredientele într-o cratiță și adu-le la punctul de fierbere până când nimic nu a rămas nedizolvat. Lasă-le să fiarbă 2 minute.

Saramură dulceagă

– 3 căni oțet alb

– 3 căni de apă

– 1 și 1/2 cană plus 1 lingură de zahăr

– 1 linguriță sare.

Pune toate ingredientele într-o cratiță, la foc, amestecând mereu până când sarea și zahărul s-au dizolvat. Le fierbi 2 minute.

După ce saramura este gata, toarnă în borcane lăsând un spațiu de 1.5 cm de capac.

6. Înlătură aerul din borcan

După ce ai pus și saramura peste legume, bate ușor în borcan pentru ca bulele de aer din interior să fie eliminate.

Un mic truc care să te ajute poate fi umplerea treptată a borcanelor cu lichid pe măsură ce elimini aerul din interior.

7. Sigilează borcanele

După ce ai terminat pașii de mai sus, pui capacul la borcane și le plasezi în frigider pentru cel puțin 24 de ore înainte de a le consuma.

Sunt legume precum napii care trebuie să stea la frigider cel puțin o săptămână înainte de a le servi.

Toate legumele se păstrează și mai bine de 2 luni, dacă sunt ținute la frigider.

Dacă îți plac murăturile, încearcă și această salata asortata pentru iarna!

Sursa foto