7 lucruri stranii pe care nu le știai despre ziua Sf. Valentin

7 lucruri stranii pe care nu le știai despre ziua Sf. Valentin

14 februarie este ziua Sf. Valentin, sfântul care ocrotește tinerii îndrăgostiți. Deși este ziua martiriului acestui sfânt, ea s-a transformat într-o sărbătoare a iubirii și a pasiunii, însoțită de petreceri și baluri, de cadouri dulci și multe flori.

 

Când sărbătoresc românii Sf. Valentin

În calendarul ortodox, Sf. Valentin este sărbătorit pe data de 30 iulie. Ziua de 14 februarie reprezintă de fapt ziua în care sfântul a fost martirizat și ucis pentru că a îndrăznit să cunune un păgân cu o creștină. Ordinul a fost dat de împăratul Claudius al II-lea în anul 269, în vremurile tulburi ale Imperiului Roman în care creștinii erau prigoniți.

Era semn de rău augur să semnezi scrisorile de dragoste

Din cauza morții violente pe care a avut-o tânărul sfânt Valentin, în perioada Victoriană îndrăgostiții nu semnau bilețele de dragoste pe care le trimiteau jumătăților lor. Tinerele trebuiau să ghicească cine era 'Valentinul' care le făcea curte, dacă nu îl cunoșteau deja.

Ziua Sf. Valentin, sărbătoare populară din 1537

Sărbătoarea din data de 14 februarie a fost instituită de regele britanic Henric al VIII-lea, abia în anul 1537. El a declarat în mod oficial ziua Sf. Valentin sărbătoare populară.

Ziua iubirii este și ziua prietenilor

În Finlanda, ziua Sf. Valentin este numită Ystävänpäivä, care se traduce prin 'ziua prietenilor'. Finlandezii sărbătoresc mai degrabă prin petreceri cu toți prietenii și mai puțin printr-o întâlnire romantic.

Noroc în dragoste la întâmplare

În Evul Mediu, în anumite comunități din Marea Britanie, tinerii singuri alegeau câte un bilețel dintr-un bol, ca să vadă cine va fi partenerul sau partenera lor de Sf. Valentin. Ei purtau bilețele prinse la vedere pe mâneca hainei, ca să le vadă și persoanele vizate. Multe perechi își găseau astfel dragostea.

Bomboanele alungă suferința din dragoste

Ciocolata a devenit desertul simbol al acestei sărbători după ce, la începutul anilor 1800, medicii recomandau femeilor să mănânce bomboane de ciocolată pentru a uita suferințele din dragoste. În ziua de azi, peste 35 de milioane de cutii de ciocolată sunt vândute de ziua Sf. Valentin în lume.

Florile, cel mai simplu dar de ziua Sf. Valentin

Peste 75% dintre bărbați cumpără flori de ziua Sf. Valentin, iar soiul preferat sunt trandafirii roșii. Aceștia nu sunt deloc un simbol modern al iubirii. Trandafirii erau florile preferate ale zeiței Venus și reprezentau dragostea încă din vremurile antice. Dacă bărbații preferă să cumpere flori, femeile sunt cele care cumpără cele mai multe cadouri. Peste 85% dintre darurile oferite de Sf. Valentin sunt achiziționate de femei, inclusiv pe cele pe care ar trebui să le cumpere partenerii lor.

Dacă ești singur sau singură de Sf. Valentin, află ce șanse ai să îți găsești dragostea în funcție de zodia ta!

sursa foto: 123rf.com