Moștenirea genetică ne definește într-o proporție covârșitoare. Moștenim de la bunici și de la părinți, ba uneori chiar de la rude mai îndepărtate, trăsături fizice și trăsături de caracter care ne uimesc. Pe lângă acestea, există o mulțime de afecțiuni care se moștenesc de la părinți și pe care trebuie să le cunoaștem bine pentru a le preveni.

1.Osteoporoza, boala oaselor fragile

Boala poate să înceapă de la 30 de ani, dar abia după menopauză situația se înrăutățește și resimțim efectele ei grave. Organismul nu mai poate asimila calciul la fel de bine ca în tinerețe, intervine și dezechilibrul hormonal, iar oasele încep să își piardă consistența și duritatea. O mamă cu osteoporoză va transmite mai departe afecțiunea către fiica ei.

Cum o poți preveni?

Sportul și mișcarea sunt esențiale pentru a asimila până la vârste înaintate mineralele esențiale. Consumul de calciu împreună cu vitamina D. Renunțarea la fumat și băuturi carbogazoase.

2. Artrita reumatoidă

O altă boală gravă, care atacă încet, dar sigur și care face parte din cele mai frecvente afecțiuni care se moștenesc de la mamă. Cauzele bolii nu se cunosc prea bine nici azi, dar se știe că se poate transmite copiilor și are legătură cu fragilitatea sistemului imunitar.

Cum o poți preveni?

Consumă cât mai multe fructe, mai ales bogate în vitamina C și antioxidanți care combat procesele inflamatoare din organism. Ai grijă de dantură, deoarece infecțiile gingiilor și cariile favorizează apariția osteoporozei. Și nu în ultimul rând, consumă cât mai puțin zahăr, carne roșie și țigări.

3. Îmbătrânirea prematură

Capacitatea organismului de a lupta cu procesul de îmbătrânire este controlată de anumite gene, iar acestea se moștenesc. De aceea, unii oameni arată excepțional la 50 de ani, pe când alții par deja ofiliți la 35. Din păcate, genele responsabile cu îmbătrânirea prematură se moștenesc pe cale maternă.

Cum o poți preveni?

Procesul rapid de îmbătrânire nu este prea bine studiat și înțeles și nici nu există soluții miraculoase. Tot ce poți face este să încerci să te menții tu cât mai tânără prin sport și printr-o dietă sănătoasă, care să îți păstreze pielea hidratată și elastică. Și nu uita de cremele de protecție solară.

4. Depresia

Peste 300 de milioane de oameni suferă de depresie anual, după cum arată statisticile cunoscute la nivel mondial. Iar femeile sunt mult mai expuse acestei boli decât bărbații. Ele o transmit fiicelor, inclusiv depresia postpartum se transmite genetic, iar fiica are un risc crescut să sufere de această boală dacă a avut-o mama ei.

Cum o poți preveni?

Nu te închide în tine când ai probleme. Cere ajutor, vorbește cu familia și cu prietenele tale, mergi la un psihoterapeut. Lasă deoparte timiditatea și lipsa de încredere. Vei găsi oameni care te vor asculta și care îți vor arăta afecțiunea și sprijinul lor. Pe de altă parte, sportul, hobby-urile simple și deconectante, lectura, călătoriile și o dietă sănătoasă ajută și ele foarte mult să combați depresia.

5. Glaucomul

La fel ca în cazul artritei reumatoide, și în cazul glaucomului tot femeile sunt mai des afectate decât bărbații. Aceasta este și ea una dintre acele afecțiuni care se moștenesc de la mamă la fiică. Aceasta afecțiune este determinată de creșterea presiunii intraoculare, cauzată de un dezechilibru între secreția și eliminarea lichidului intraocular.

Cum îl poți preveni?

Mergi la un consult oftalmologic o dată la 2 sau 4 ani, mai des după vârsta de 40 de ani. Specialiștii susțin că plimbările lungi și exercițiile relaxante de yoga ajută foarte mult vederea și întârzie apariția glaucomului.

6. Migrenele

Femeile suferă de trei ori mai mult de migrene, decât bărbații și riscul de a le transmite această slăbiciune fiicelor lor este mare. Din fericire, este una dintre afecțiunile care pot fi ușor prevenite, mai ales dacă ții la sănătatea și la echilibrul tău interior.

Cum le poți preveni?

Bea cât mai multă apă în fiecare zi, consumă foarte puține dulciuri, ciocolată sau cafea și țigări. Evită locurile zgomotoase, luminile puternice, cluburile, sălile de cinema și fă pauze lungi când lucrezi la calculator. Evită să stai prea mult timp cu ochii în telefonul mobil. Odihnește-te bine în fiecare zi și vei scăpa de durerile de cap.

7. Insomnia

Cercetătorii au descoperit că insomnia poate fi cauzată nu doar de dezechilibre psihice, ci și de genele moștenite pe cale maternă. De obicei, aceasta poate fi asociată și cu alte afecțiuni psihice precum anxietatea, neurastenia, depresia.

Cum o poți preveni

Dacă mama ta a suferit ani de zile de insomnie, este foarte posibil să te confrunți cu aceeași problemă, dar tu o poți ține sub control dacă îi înțelegi mecanismele ascunse. Nu mânca alimente grase și dulci după amiaza, nu bea cola, cafea sau alcool seara. Nu face sport seara. Încearcă să ai un program de somn cât mai regulat.

sursa foto: 123rf.com